Primăvara e departe. Steaua a pierdut cu 0-2 la Ajax Amsterdam, în Liga Europa

Steaua a pierdut la două goluri diferenţă prima partidă oficială disputată în acest an. Roş-albaştrii au fost învinşi cu 0-2 la Amsterdam, de Ajax, în manşa tur a 16-imilor Ligii Europa. Adi Popa a avut o bară, în minutul 57, iar Mihai Pintilii a fost eliminat în finalul jocului şi va rata partida retur, de săptămâna viitoare.

14 feb. 2013, 07:29
Primăvara e departe. Steaua a pierdut cu 0-2 la Ajax Amsterdam, în Liga Europa

Oricâte încercări tactice şi scheme defensive ar fi făcut Steaua pentru a o destabiliza pe Ajax, doar şansa ar fi ajutat-o să obţină un rezultat pozitiv joi seara, în 16-imile de finală ale Ligii Europa. Roş-albaştrii au fost curajoşi şi-au dorit mult, au avut momente în care au atacat cu furie, însă nu au putut obţine mai mult din partida cu „lăncierii”.

Au fost multe momentele în care elevii lui Laurenţiu Reghecampf au fost nevoiţi să alerge după minge, însă atunci când au prins-o au trimis-o periculos spre poarta adversă. Apărarea a fost punctul nevralgic al echipei noastre şi nu doar nou-transferatul Cornel Râpă a fost nesigur. Marcajul lui Gardoş a fost deseori aproximativ, iar Chiricheş a gafat de multe ori, fiind departe de valoarea de 10 milioane de euro pe care i-o atribuie patronul Gigi Becali. Pe un asemenea fond de nesiguranţă defensivă a venit şi primul gol, marcat în urma unei faze fixe de Alderweireld, în minutul 27. Fundaşul lui Ajax a reluat nestingherit, cu capul, centrarea de pe dreapta a lui Erikssen.

În schimb golul al doilea, din minutul 49, de Van Rhijn, a fost o adevărată lecţie de fotbal, marcat în urma unei combinaţii care a făcut şah-mat apărarea noastră. După acest moment au urmat marile momente ale Stelei, care au culminat cu o bară a lui Adi Popa (min. 57) şi un şut al lui Rusescu, respins uluitor de portarul lui Ajax (min. 60). Astfel, scorul a rămas până la final 2-0 pentru Ajax.

În privinţa returului de la Bucureşti, de joia viitoare, deşi va reveni Cristi Tănase, va lipsi Mihai Pintilii, care a fost eliminat în finalul întâlnirii de la Amsterdam.

Cele mai importante faze ale meciului:

Min. 90+3 Finalul partidei, Ajax – Steaua 2-0.

Min. 90+1 Tătăruşanu îşi salvează echipa de la primirea celui de-al treilea gol. Boerrigter a pătruns pe dreapta şi a şutat la colţul scurt, dar portarul Stelei a respins mingea.

Min. 89 Pintilii l-a faultat pe Siem De Jong şi a primit un nou cartonaş galben şi, implicit, pe cel roşu.

Min. 85 Al treilea cartonaş galben în rândurile Stelei. L-a văzut Pintilii, după ce l-a faultat pe Schone.

Min. 82 Ambii antrenori efectuează câte o schimbare. La Steaua, Mihai Costea intră în locul lui Adi Popa, iar la Ajax, periculosul Sightorsson îi lasă locul lui Boerrigter.

Min. 79 Moisander este primul jucător al lui Ajax care a primit cartonaş galben, după ce l-a faultat pe Adi Rocha.

Min. 76 Steaua are din nou şansa de a reduce diferenţa de pe tabelă. Adi Rocha scapă singur spre poartă dar este deposedat la marginea careului mare de marcatorul primului gol, Alderweireld.

Min. 73 Antrenorul Frank De Boer încearcă să conserve rezultatul. În locul lui Isaac Cuenca (21 ani) intră un fotbalist experimentat, danezul Christian Poulsen (32 ani).

Min. 70 A doua schimbare la Steaua: în locul lui Rusescu a fost introdus Adi Rocha.

Min. 70 Chipciu reia şi el din prima, de la marginea careului, dar balonul trece peste transversală.

Min. 60 Ocazie uriaşă a Stelei!! Şutul lui Rusescu, din prima, este respins de portarul lui Ajax, Cillessen, printr-o paradă de excepţie!

Min. 59 Steliştii continuă să preseze, dar şutul lui Leandro Tatu trece peste poartă.

Min. 57 Bară Steaua!!! Şutul-centrare al lui Adi Popa, de pe partea stângă, este respins în transversală de Cillessen.

Min. 53 Din cauza scorului de pe tabelă, Laurenţiu Reghecampf e nevoit să recurgă la prima înlocuire. Îl scoate din teren pe Nikolic, iar în locul său intră Leandro Tatu.

Min. 49 GOL Ajax. Van Rhijn a marcat golul de 2-0, din pasa lui Siem de Jong. A fost o combinaţie letală, care a făcut şah-mat apărarea Stelei. Ajax – Steaua 2-0!

Min. 46 A început repriza secundă. În poarta lui Ajax, în locul lui Vermeer, accidentat, a intrat Cillessen.

Min. 45 Finalul primei reprize.

Min. 43 Portarul lui Ajax s-a accidentat la faza din minutul 37, când steliştii au cerut penalty şi face semne că îl doare în continuare piciorul. Dealtfel, el şchioapătă vizibil.

Min. 40 Sightorsson trimite balonul în poarta lui Tătăruşanu, dar golul nu este validat, pe motiv de ofsaid. Reluările îi dau dreptate arbitrului.

Min. 37 Steliştii reclamă penalty la o pătrundere în careu a lui Chipciu. Jucătorul nostru cade în momentul şutului, dar arbitrul lasă jocul să continue.

Min. 35 Un nou fault brutal al Stelei, un nou cartonaş galben. De această dată este avertizat Bourceanu, care l-a atacat dur pe coautorul golului, Erikssen.

Min. 34 Latovlevici primeşte primul cartonaş galben al meciului, după un fault asupra căpitanului lui Ajax, Siem De Jong.

Min. 31 O nouă oportunitate pentru Ajax. Şutul lui Sightorsson, de la marginea careului de 16 metri, este reţinut de Tătăruşanu.

Min. 27 GOL Ajax! Alderweireld a reluat cu capul în plasă, o centrare a lui Erikssen, de pe partea dreaptă, din lovitură liberă. Ajax Amsterdam – Steaua 1-0!

Min. 21 Ocazie uriaşă a lui Ajax, după o greşeală a lui Râpă. Fundaşul pasează greşit şi mingea ajunge la Sightorsson, care îl întoarce pe Gardoş, scapă singur cu Tătăruşanu şi şutează din 6 metri, la colţul scurt, dar portarul Stelei respinge!

Min. 13 Ajax are o posesie prelungită în terenul nostru, dar nu reuşeşte să desfacă apărarea Stelei. Roş-albaştrii sunt incisivi pe contraatac, iar Pintilii a fost oprit printr-un fault brutal de Schone, arbitrul iertându-l însă pe olandez de cartonaşul galben.

Min. 8 Probleme pe partea dreaptă a apărării Stelei. Fischer îl depăşeşte fără probleme pe Râpă şi centrează paralel cu poarta, pe linia careului de 6 metri, însă jucătorii lui Ajax nu au ajuns la balon, pentru a-l împinge în plasă. A fost cea mai mare ocazie de până acum.

Min. 7 Prima lovitură de colţ a partidei aparţine gazdelor, însă centrarea lui Erikssen este boxată de Tătăruşanu.

Min. 4 Steaua iniţiază prima acţiune periculoasă spre poarta lui Ajax, dar şuturile succesive ale lui Adi Popa şi Chipciu sunt blocate de fundaşii olandezi.

Min. 1 A început partida de la Amsterdam.

Componenţa formaţiilor:

Ajax: Vermeer – Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind – S. de Jong, Schone, Eriksen – Cuenca, Sightorsson, Fischer. Antrenor: Frank De Boer.

Steaua: Tătăruşanu – Râpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Ad. Popa, Rusescu, Chipciu – Nikolici. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.