Ajutor de stat de 9.000 de lei pe lună. Aproape un milion de români ar putea beneficia

Mii de români ar putea beneficia, începând cu acest an, de un ajutor în valoare de aproape 9.000 de lei acordat de stat.

RomaniaTV.net
05 ian. 2019, 15:46
Ajutor de stat de 9.000 de lei pe lună. Aproape un milion de români ar putea beneficia

Românii care trăiesc în Italia de peste zece ani. Aceștia ar putea primi de la guvernul italian un ajutor de până la 1.872 de euro, adică aproape 8.800 de lei.

„Reddito di cittadinanza” sau venitul din cetăţenie este o promisiune a liderului Mişcării Cinci Stele (M5S), vicepremier şi ministru al Dezvoltării Economice, Luigi di Maio, iar sprijinul economic, un tip de venit minim garantat, urmează să fie acordat în urma adoptării unui decret care va fi publicat, spune publicaţia românilor din Italia, Rotalianul, citând ziarul italian Il Messaggero, la mijlocul lunii ianuarie 2019.

„Străinii nu vor fi cu toţii excluşi, deoarece scopul este de a-l acorda italienilor, dar şi cetăţenilor rezidenţi pe termen lung, care aduc o mare contribuţie ţării noastre”, a declarat Di Maio.Poşta italiană ar urma să emită carduri de creditare beneficiarilor, conform regulilor care urmează să fie elaborate, iar cardurile să ajungă la solicitanţi în cursul lunii aprilie, astfel încât luna mai să fie prima în care banii efectiv vor intra în posesia celor care se încadrează în criterii.

Acest ajutor va fi acordat în funcție de veniturile solicitanților și va ajunge la maximum 1.872 de euro, în cazul unei familii care nu înregistrează venituri formată din doi părinți și trei copii.

De cealaltă parte, o persoană singură care nu înregistrează venituri ar putea încasa 780 euro/lună, iar pentru un părinte şi un copil minor ajutorul este fixat la cel mult 1.041 euro/lună, în timp ce pentru o familie formată din doi părinţi şi doi copii ajutorul ajunge 1.638 euro/lună.

Conform datelor prezentate de Rotalianul, se va impune şi un prag anual al veniturilor (ISEE), fixat la maximum 9.360 euro, o valoare a proprietăţii imobiliare de până la 30.000 euro şi un patrimoniu mobiliar net stabilit astfel: 6.000 euro (un singur membru); 8.000 euro (două persoane); 10.000 euro (trei persoane); 5.000 euro (dacă în familie există o persoană cu dizabilităţi), potrivit Adevărul.ro.

De asemenea, românii care vor primi acest ajutor trebuie să cheltuie 70 la sută din el doar pe teritoriul Italiei, în luna respectivă, întrucât altfel riscă ca banii să le fie blocați și retrași. Ba mai mult, beneficiarii vor fi nevoiți să urmeze căi de reintegrare, reabilitare socială şi de muncă organizate de centrele de ocupare a forţei de muncă italiene.