Ajutor pentru persoanele dependente de alcool. S-a deschis o linie specială pentru cei cu probleme

Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor (ALIAT) România a lansat marți oficial prima linia telefonică specială de informare și sprijin psihologic pentru persoanele dependente de alcool și apropiații acestora - AlcoLine.

RomaniaTV.net
06 dec. 2016, 11:14
Ajutor pentru persoanele dependente de alcool. S-a deschis o linie specială pentru cei cu probleme

AlcoLine, cu numărul special 021.9335, oferă informații despre dependența de alcool, despre resursele terapeutice pe care organizația le oferă în țară, despre serviciile existente în domeniu, dar și sfaturi și consiliere, în funcție de fiecare caz în parte.

”De cele mai multe ori, dependența de alcool îi afectează nu doar pe cei implicați în mod direct, ci și pe apropiații acestora, precum familiile lor, prietenii sau colegii. Prin acest demers, ne dorim creșterea nivelului de informare cu privire la specificul abuzului, dependenței de alcool și al tratamentelor disponibile în rândul consumatorilor problematici și al familiilor acestora, precum și pentru cei predispuși către consumul de alcool. AlcoLine are legătură cu ideea de refacere, sprijin, speranță, depășirea unui obstacol dificil prin mobilizarea personală și cu ajutorul celorlalți. AlcoLine este dedicat acelora care au decis să facă primul pas în lupta cu alcoolul, iar, prin apelarea acestei linii telefonice, îi asigurăm că, la celălalt capăt al liniei, consilierii noștri îi vor trata cu prietenie, înțelegere și susținere, ghidându-i spre reabilitare”, a declarat Eugen Hriscu, director științific al ALIAT.

Potrivit sursei citate, AlcoLine este un serviciu confidențial, iar numărul scurt 021.9335 poate fi apelat de orice persoană adultă, de luni până vineri, în intervalul 10,00 — 20,00, aplicându-se tariful standard pe apel.

Oana Crăciun, reprezentant al ALIAT, a precizat că linia telefonică specială a funcționat pentru o perioadă de probă de două săptămâni, timp în care serviciul a fost apelat în general de rude ale celor dependenți de alcool.

„Echipa aflată în spatele acestei inițiative este formată din specialiști (psihologi și asistenți sociali cu experiență în gestionarea persoanelor dependente de alcool), precum și foști consumatori recuperați sau rude ale unor consumatori de alcool și membri ai Asociației Persoanelor cu Probleme legate de consumul de Alcool (APPA). Pentru a oferi sprijin și sfaturi cât mai eficiente și empatice, echipa de consilieri AlcoLine a parcurs un training de specialitate și lucrează sub supervizarea unui specialist în dependențe, acreditat de Ministerul Sănătății”, se mai arată în comunicatul ALIAT, potrivit Agerpres.

ALIAT este partener al Institutului Național de Sănătate Publică și al Agenției Naționale Antidrog.