ALARMANT. 30% dintre copiii arestaţi în România, VICTIME ale VIOLENŢELOR şi VIOLULUI VIDEO

Aproape 70% dintre copiii arestaţi în România au fost purtaţi cu cătuşe în public, iar 30% dintre ei au fost victime ale violului sau altui tip de violenţe săvârşite tot de deţinuţi copii. Mai mult, 22% dintre copiii deţinuţi declară că au fost victime ale abuzurilor poliţiei.

03 iul. 2014, 16:33
ALARMANT. 30% dintre copiii arestaţi în România, VICTIME ale VIOLENŢELOR şi VIOLULUI VIDEO

Datele alarmante în ceea ce priveşte copiii deţinuţi din România apar într-un raport UNICEF, întocmit împreună cu Avocatul Poporului. Multe dintre cifre arată încălcări grave ale legilor internaţionale.

„Aproximativ 68% dintre copiii incluşi în eşantion au spus că au fost purtaţi în cătuşe în public, dintre care 20% au spus că au fost încătuşaţi alături de un adult. Aproximativ 22% dintre copii spun că au fost victime ale abuzurilor fizice în arestul poliţiei„, a declarat Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului.

Din păcate, raportul mai arată că situaţia copiilor nu este mai bună nici la intrarea în penitenciare.

Citeşte şi Peste 600 de copii au fost abuzaţi sexual de către preoţii catolici din Australia

Aproximativ 30% dintre copiii intervievați au declarat că au fost victime ale abuzurilor fizice, inclusiv viol, cele mai multe comise de ceilalți copii deținuți. Aproape trei sferturi dintre copii, 72%, spun că s-au îmbolnăvit în timpul detenţiei, o parte menţionând prezenta scabiei şi a ploşniţelor şi a apariţiei frecvente a unor infecţii”, a precizat Ionel Oprea.

Peste jumătate dintre copiii intervievați au spus că nu li s-au comunicat drepturile pe care le au, la momentul reținerii, iar 63% dintre ei au declarat că nu li s-a spus că pot face reclamații.

„Trebuie subliniat în mod special faptul că acești copii nu încetează să fie deținători de drepturi și că statul are obligația de a le respecta și proteja în timp ce se află în custodia sa”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Lansarea raportului a fost şi ocazia semnării unui memorandum de colaborare între UNICEF cu instituţia Avocatului Poporului.

Citeşte şi Peste 3.000 de copii au fost abuzaţi, exploataţi sau neglijaţi în primele trei luni ale anului 2013