ALARMANT. Vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba

Vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, nu mai există de luni bune în multe dintre maternităţile din ţară. Ministerul Sănătăţii promite, însă, că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, în unităţile medicale.

25 oct. 2016, 05:52
ALARMANT. Vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba

Autorităţile sanitare susţin că aşteaptă ca serul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, să fie furnizat de către Ministerul Sănătăţii. În acelaşi timp, sute de bebeluşi din întreaga ţară aşteaptă, încă de la finele lunii august, să fie imunizaţi.

Vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din judeţele Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba, unde două spitale mai au valabile, în total, patru vaccinuri. Numai în Argeş şi Arad, aproape 800 de nou-născuţi nu au mai fost vaccinaţi, de la sfârşitul lunii august, împotriva tuberculozei, scrie Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a declarat că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, la maternităţile din ţară. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătăţii informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naţionale de imunizare. Tot atunci se menţiona că vaccinul BCG va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni şi că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziţie.

Citeşte şi Programul de vaccinare a copiilor intră în normal din a doua parte a lunii octombrie

În Argeş, 400 de bebeluşi nu au fost imunizaţi la timp, după ce serul BCG nu s-a mai aflat pe stocul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, încă din luna august a acestui an. Spitalele din Argeş au fost puse în situaţia de a se împrumuta 1.000 de doze de BCG, de la spitalele din Giurgiu, pentru a face faţă solicitărilor, însă, de o lună, vaccinul nu se mai găseşte din nou în niciun spital din judeţ.

Aceeaşi situaţie este şi la Arad, unde aproape 400 de nou-născuţi nu au fost vaccinaţi cu BCG, asta după ce maternitatea de stat a rămas fără acest vaccin încă de la sfârşitul lunii august. Este şi cazul copiilor care s-au născut la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care nu au mai fost vaccinaţi contra tuberculozei de aproape trei luni. Prin urmare, spitalul aşteaptă să primească dozele necesare în cursul acestei săptămâni.

Şi la Suceava mai multe maternităţi au rămas fără vaccin pentru imunizarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei, iar DSP Suceava nu mai are stoc din acest vaccin, potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu. Spre exemplu, la Maternitatea Câmpulung Moldovenesc, acest vaccin lipseşte de două săptămâni.

La Constanţa, vaccinul BCG lipseşte, de asemenea, din maternităţi de câteva săptămâni, astfel copiii veniţi pe lume în această perioadă nu au fost imunizaţi împotriva TBC-ului. Autorităţile sanitare spun că aşteaptă ca serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuţilor să fie furnizat de către Ministerul Sănătăţii, aşa cum s-a promis.

Nici judeţul Alba nu face excepţie. În 30 septembrie, potrivit DSP Alba, în spitalele din judeţ mai erau peste 200 de doze, însă situaţia la zi este următoarea: trei vaccinuri mai sunt disponibile în Spitalul din Câmpeni, un vaccin în Spitalul Abrud şi niciun vaccin în Spitalul Aiud, Spitalul Alba Iulia, Spitalul Sebeş şi Spitalul Blaj.

Citeşte şi Copiii cu vârste de 11-12 ani au nevoie de doar două doze de vaccin anti-HPV în loc de trei