ALEGERI FIFA: Joseph Blatter a câştigat al cincilea mandat. Prinţul Ali s-a retras

ALEGERI FIFA. Elvețianul Joseph Blatter, la 79 ani, a fost reales ca președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), după ce prințul iordanian Ali bin Al Hussein s-a retras înaintea celui de-al doilea al alegerilor desfășurate, vineri, la Zurich, în cadrul Congresului forului mondial.

29 mai 2015, 17:23
ALEGERI FIFA: Joseph Blatter a câştigat al cincilea mandat. Prinţul Ali s-a retras

ALEGERI FIFA. În primul tur, Joseph Blatter a obținut 133 de voturi, în timp ce singurul său contracandidat, prințul Ali bin Al Hussein, a strâns 73 de voturi. În aceste condiții, turul doi era obligatoriu, potrivit Agerpres.

Au fost distribuite 209 buletine, 206 au fost valide, era nevoie de 140 de voturi pentru a fi ales în primul tur, va exista deci un al doilea tur„, a explicat Issa Hayatou, vicepreședinte FIFA, responsabil cu procedura electorală.

ALEGERI FIFA. Joseph Blatter a devenit președinte al forului mondial învingându-l, în 1998, pe suedezul Lennart Johansson și, deși numeroase critici, venite în special din Europa, i-au mai săpat din autoritate, are în continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederații, iar realegerea sa pare ca sigură.

Născut pe 10 martie 1936, la Visp, în cantonul elvețian Valais, Blatter a fost fotbalist în perioada 1948-1971 și a evoluat în liga elvețiană de amatori, după care a fost membru în conducerea clubului Xamax Neuchatel, între 1970 și 1975.

Blatter a obținut o diplomă în afaceri și economie la Universitatea din Lausanne și a lucrat inițial pentru Federația elvețiană de hochei pe gheață, dar și pentru celebra firmă de ceasuri Longines, ajungând la FIFA în 1975, unde a început ca director tehnic, după care a devenit secretar general, în 1981, poziție din care a atacat postul de președinte, preluat în 1998, ca succesor al brazilianului Joao Havelange.

Implicat mai mult sau mai puțin în afaceri de corupție, cum sunt cele legate de fostul partener de marketing ILS, dar și de alegerea gazdelor Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) și Qatar (2022), Blatter nu a prezentat un program propriu-zis, dar a precizat la congresul de anul trecut: „Misiunea mea nu s-a încheiat încă și vă spun că vom construi o nouă FIFA”.

Principalul argument al actualului președinte este faptul că a făcut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezervă în prezent de 1,5 miliarde de dolari și venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2014.

ALEGERI FIFA. Greg Dyke, președintele federației engleze de fotbal, a declarat că țara sa va susține un posibil boicot al Cupei Mondiale din 2018, programată în Rusia, în cazul în care Sepp Blatter va fi reales, vineri, în funcția de președinte al FIFA.”Dacă toată UEFA va fi de acord și toate țările vor dori acest lucru, cred că așa este corect„, a declarat Greg Dyke la BBC.

Omologul său olandez, Michael van Praag, a precizat însă că federația sa nu a discutat niciodată despre un posibil boicot.

ALEGERI FIFA. O amenințare cu bombă a avut loc, vineri, la Congresul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) de la Zurich, care a putut fi reluat apoi, în vederea alegerii președintelui, au indicat poliția locală și FIFA, citate de AFP. Incidentul s-a petrecut în pauza de prânz, în sala Congresului unde urmează să aibă alegerile pentru funcția de președinte al FIFA, pentru care candidează actualul conducător Sepp Blatter și prințul iordanian Ali bin Al Hussein.

ALEGERI FIFA. A fost al doilea incident de vineri, după evacuarea a doi manifestanți pătrunși în sală, care purtau drapelul Palestinei și cereau excluderea Israelului din FIFA.