Alegeri Franţa. Francois Fillon, cercetat pentru suspiciuni de escrocherie agravată şi fals

Ancheta asupra posibilelor angajări fictive, care a condus la inculparea lui Francois Fillon, candidatul dreptei în alegerile prezidențiale din Franța, a fost extinsă la suspiciuni de "escrocherie agravată, fals și uz de fals", a indicat marți o sursă judiciară.

22 mart. 2017, 06:57
Alegeri Franţa. Francois Fillon, cercetat pentru suspiciuni de escrocherie agravată şi fals

Așa cum a dezvăluit cotidianul Le Monde, Parchetul național financiar (PNF) a trimis judecătorilor de instrucție la 16 martie un rechizitoriu suplimentar — acte de procedură permițând extinderea anchetei—privind fapte de „escrocherie agravată, fals și uz de fals”.

Justiția se întreabă, potrivit ziarului, dacă „soții Fillon ar fi putut produce falsuri pentru a justifica salariile” cu care a fost remunerată Penelope, soția candidatului.

Potrivit unei surse apropiate de caz, acest rechizitoriu urmează unei percheziții efectuate în martie în Adunarea Națională, după o primă vizită a anchetatorilor la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul investigației PNF.

În cursul acestei a doua investigații, un număr de documente a fost ridicat, a precizat sursa. Conform Le Monde, anchetatorii au găsit „foi semnate de Penelope Fillon”, care relevă „diverse calcule de ore lucrate”.

Citeşte şi Alegeri în Franţa: Francois Fillon, inculpat pentru deturnare de fonduri

Anchetatorii se întreabă „dacă aceste calcule nu sunt falsuri, stabilite pentru a justifica a posteriori salariile plătite” Penelope Fillon și de „consolida realitatea muncii sale de asistent parlamentar”, una dintre problemele aflate în centrul investigațiilor.

„Nu există nici cel mai mic fals în acest dosar”, a contestat avocatul dnei Fillon, Pierre Cornut-Gentille, într-o declarație pentru AFP, denunțând o încălcare a confidențialității investigațiilor. „Nu avem ce explica înainte de a merge în fața judecătorilor”, a adăugat el.

Francois Fillon a fost inculpat la 14 martie — o premieră în cazul unui candidat important la președinția Franței — pentru deturnare de fonduri publice, complicitate și ascunderea de deturnare de fonduri, înșelăciune și complicitate la abuz de bunuri sociale și nerespectarea obligațiilor declarației în fața Înaltei Autorități pentru transparența vieții publice (HATVP).

Soția sa a fost convocată de justiție la 28 martie, pentru posibila punere sub acuzare.