Alegeri legislative Turcia. Partidul lui Erdogan pierde majoritatea absolută, partidul kurd intră în parlament

Partidul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Turcia, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament și nu mai poate guverna singur, potrivit rezultatelor după ce au fost numărate aproape toate buletinele de vot.

07 iun. 2015, 19:21
Alegeri legislative Turcia. Partidul lui Erdogan pierde majoritatea absolută, partidul kurd intră în parlament

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), la putere din 2002, obține 259 de locuri de deputați din 550 cu 41% din voturi, în timp ce partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a obținut 12,5% din voturi și va avea 78 de deputați în parlament, potrivit rezultatelor citate de televiziuni după numărarea a 98% din sufragii.

Citeşte şi Kenan Evren, fost preşedinte al Turciei, a murit

AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), care ar obţine 24%, respectiv 17% din voturi, adică 124 şi 85 de mandate.

Rata participării la scrutin este de 85%. Chiar dacă Erdogan nu a participat efectiv la scrutin, alegerile sunt considerate un test pentru mandatul preşedintelui Turciei. Pentru a putea amenda Constituţia, Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) trebuie să obţină o supermajoritate în Parlamentul de la Ankara. Odată cu accederea în Parlament a partidului kurd HDP, planul AKP de modificare a Constituţiei Turciei va fi complicat.

Citeşte şi Turcia: Atac armat la o filială a partidului de guvernământ. Cel puţin un mort