ALEGERI MOLDOVA: Klaus Iohannis se duce vineri la Chişinău

ALEGERI MOLDOVA 2014: Președintele ales al României, Klaus Iohannis, vine la Chișinău. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către stafful din România al politicianului.

25 nov. 2014, 13:56
ALEGERI MOLDOVA: Klaus Iohannis se duce vineri la Chişinău

ALEGERI MOLDOVA 2014: Klaus Iohannis merge în Republica Moldova. Vizita va dura o zi și va avea loc vineri, 28 noiembrie, înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova. Cel mai probabil, Iohannis va veni cu un mesaj pentru menținerea cursului pro-european al Republicii Moldova și după scrutinul parlamentar. În cadrul unei runde de dezbateri televizate din timpul campaniei electorale, Klaus Iohannis a declarat că prima sa vizită oficială în calitate de președinte al României va fi în Republica Moldova.

Consilierul prezidențial Vlad Țurcanu a confirmat, pentru deschide.md, vizita lui Iohannis la Chișinău. 

 „Klaus Iohannis este asteptat vineri in prima parte a zilei. Va avea o intalnire cu presedintele Timofti si cateva intrevederi pe linie de partid”, a declarat pentru Timpul.md purtatorul de cuvant al Presedintiei de la Chisinau, Vlad Turcanu.

Acesta a mentionat ca vizita lui Klaus Iohannis va dura aproximativ patru ore.

Amintim că președintele Republicii Moldova l-a contactat săptămâna trecută pe Klaus Ioahnnis pentru a-l felicita cu ocazia câștigării alegerilor prezidențiale ale României. Atunci, șeful statului l-a invitat pe Iohannis la Chișinău, iar cel din urmă a acceptat propunerea, urmând să fie stabilită ulterior o dată concretă.

„Dacă cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România, atunci nimeni nu-i poate opri”, a declarat Klaus Iohannis în campania electorală. În ceea ce privește relația cu Rusia, în contextul actual, Klaus Iohannis crede că nu poate fi gestionată decât împreună cu UE, SUA și NATO”. Între România și Republica Moldova există o relația unică în Europa, a MAI declarat Klaus Iohannis. „Nu există altă situație unde două state au limbă comună, istorie comună, aspirație comună. Această relație specială trebuie cultivată și amplificată mai ales de noi, fiindcă suntem țara mai mare, membră în UE, și ei vor în UE și avem obligația istorică să-i sprijinim cu tot ce putem”.

Şi noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că va face prima vizită la Chişinău, pe 1 decembrie, imediat după alegerile din R. Moldova, „un moment istoric”, care pentru România reprezintă „o problemă de securitate naţională”.

Potrivit celui mai recent sondaj, ale cărui rezultate au fost date publicităţii sâmbătă, Partidul Comunist din Republica Moldova este favorit în alegerile din 30 noiembrie, în timp ce moldovenii continuă să fie împărţiţi între UE şi Rusia. 

Astfel, potrivit sondajului IMAS, comandat de agenţia IPN, cinci partide ar urma să acceadă în noul parlament. Partidul Comunist este creditat cu 19,6% din opţiuni, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) cu 17,2%, de Partidul Democrat (PDM) cu 14,2%, Partidul Patria, cu 8,7% şi de Partidul Liberal (PL), cu 8,5%. Partidul Socialist (PSRM) este creditat cu 5,3% din intenţiile de vot, apropiindu-se de pragul electoral, care este de 6%, în timp ce numărul indecişilor a scăzut uşor la 9,6%, conform IPN.