ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Haos în Gara de Nord: Studenţii au stat cu orele la coadă pentru biletele gratuite spre casă UPDATE

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Casele de bilete din Gara de Nord au fost luate cu asalt vineri de către studenţii şi elevii care beneficiază de gratuitatea pentru o călătorie dus-întors la domiciliu în vederea participării la vot. CFR precizează că funcţionează la capacitate maximă în Gara de Nord. Din cauza aglomeraţiei, unii călători au urcat în tren fără a mai cumpăra bilete. 

09 dec. 2016, 14:13
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Haos în Gara de Nord: Studenţii au stat cu orele la coadă pentru biletele gratuite spre casă UPDATE

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Peste 10.000 de bilete de tren gratuite au fost eliberate până în prezent, iar capacitatea de transport a fost suplimentată cu 100 de vagoane, informează CFR Călători printr-un comunicat. 

Unii dintre elevii şi studenţii care au mers vineri în Gara de Nord din Capitală pentru a pleca spre localităţile de domiciliu ca să voteze la alegerile parlamentare au renunţat după câteva ore de stat la coadă şi au urcat în tren fără a-şi mai lua biletele gratuite, mulţi spunând că altfel ar fi pierdut trenul şi ar fi trebuit să mai stea în gară câteva ore.

„Am stat aproape trei ore la coadă şi am renunţat, pentru că aş fi pierdut trenul de la ora cinci. Următorul ar fi fost abia la opt şi jumătate şi chiar nu voiam să stau atât de mult timp în gară. Nu sunt singura în situaţia asta, au mai urcat studenţi fără bilet, din acelaşi motiv. Am documentele care arată că sunt studentă, este lege dată, de ce să stau ore întregi la coadă să iau două bilete? M-am certat cu controlorii, mi-au zis că ori plătesc pe loc 95 de lei, ori cobor la prima staţie. Tot ei mi-au zis şi că trebuia să îmi iau bilet telefonic sau online. Unul dintre ei l-a minţit pe poliţistul care a venit să-mi verifice documentele. I-a zis că am refuzat să mă legitimez, ceea ce nu este adevărat şi au confirmat şi ceilalţi călători”, a spus Florina, conform news.ro, tânăra mergând acasă, în Constanţa, pentru a vota duminică.

”Noi funcționăm la capacitate maximă în Gara de Nord. Toate cele 23 de case de bilete sunt funcționale. Sunt cozi, e adevărat, dar eu mă bucur și sper ca toți acești studenți să și voteze”, a spus Alina Predescu, purtătorulde cuvânt al CFR Călători. 

Reprezentantul CFR Călători recomandă elevilor și studenților să-și planifice din timp detaliile și pentru călătoria de întoarcere, astfel încât, în momentul achiziționării legitimațiilor de călătorie, să știe când doresc să se întoarcă, pentru ca timpii de așteptare la rând să se scurteze cât mai mult posibil.

„Rugăm elevii și studenții să își planifice și călătoria de întors, adică în momentul în care ajung la casa de bilete să știe cu ce tren se întorc, astfel încât durata de achiziționare a biletului să se scurteze cât mai mult, pentru că, în conformitate cu ordonanța dată de Guvern, pe biletul de călătorie trebuie să trecem atât datele din cartea de identitate, cât și pe cele din carnetul de student, adică CNP-ul, iar acest lucru ia timp. Este o procedură care necesită un pic de timp. Dacă mai stă și studentul să se gândească la casă cu care tren se întoarce…”, a explicat Alina Predescu, conform Agerpres. 

Elevii și studenții care au drept de vot pot circula gratis cu trenul în perioada 8-12 decembrie, din localitățile în care studiază către cele de domiciliu și retur, a informat CFR Călători într-un comunicat. 

În plus, personalul feroviar suplimentar direcționează pasagerii și către automatele de bilete.

Reprezentantul CFR Călători recomandă elevilor și studenților să-și planifice din timp detaliile și pentru călătoria de întoarcere, astfel încât, în momentul achiziționării legitimațiilor de călătorie, să știe când doresc să se întoarcă, pentru ca timpii de așteptare la rând să se scurteze cât mai mult posibil.

Călătorii sunt îndrumaţi şi spre automatele de bilete din gară, iar reprezentanţii CFR Călători spun că aglomeraţia s-a creat şi din cauză că beneficiarii de gratuităţi nu vin pregătiţi pentru a achiziţiona cursele dus-întors, ci numai dus sau numai întors.

„Reiterăm informaţiile anunţate anterior, respectiv că gratuitatea pentru a merge la domiciliu în vederea participării la vot se acordă numai pentru călătoriile dus-întors, nu doar pentru dus sau pentru întors”, a precizat vineri, pentru Mediafax, Alina Predescu, purtător de cuvânt al CFR Călători.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Elevii şi studenţii cu drept de vot beneficiază, în perioada 8-12 decembrie 2016, de transport gratuit pe calea ferată din localităţile în care studiază către cele de domiciliu şi retur, cu tren Regio şi InterRegio, clasa a II-a, în baza prevederilor OUG 89/2016.

„Biletul de călătorie se eliberează de la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj, în baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs, sau a adeverinţei care atestă calitatea de elev/student, fiind obligatorie procurarea în acelaşi timp a biletului atât pentru dus (spre localitatea de domiciliu) , cât şi pentru întors (dinspre localitatea de domiciliu). Călătoria de întoarcere se va efectua în zilele de 11 sau 12 decembrie”, a precizat recent, într-un comunicat, CFR Călători.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Transportatorul public feroviar de călători a mai precizat că legitimaţiile de călătorie eliberate în condiţiile OUG 89/2016 „nu dau dreptul la modificarea contractului de transport, respectiv amânare, anticipare sau întreruperea călătoriei”.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Societatea de Transport Feroviar de Călători CFR Călători S.A. este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează transportul public de călători pe calea ferată.