Consultări la Cotroceni. Traian Băsescu: L-am informat pe preşedinte că suntem parte din orice soluţie politică anti PSD UPDATE

Miercuri au început la Palatul Cotroceni consultările cu partidele care vor intra în Parlament, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea. PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă Constituţia, ceea ce l-a făcut pe preşedinte să le califice drept "nepoliticoase".

14 dec. 2016, 06:46

UPDATE 17:00. Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, în prima rundă de consultări pentru formarea noului Cabinet, delegaţia PMP.

Liderul PMP, Traian Băsescu, fost preşedinte al României, i-a spus în glumă lui Klaus Iohannis că pe vremea lui politicienii veniţi la consultări „aveau posibilitatea să doarmă în fotolii”, aluzie la faptul că în sala unde se desfăşoară consultările cei prezenţi stau pe scaune.

 ”Vedeţi domnule preşedinte, pe vremea mea aveau posibilitatea să doarmă în fotolii. Acum e mai auster, mai nemţesc”, i-a spus Traian Băsescu lui Klaus Iohannis, la începutul consultărilor şefului statului cu delegaţia PMP.

Pe lângă Traian Băsescu, au mai venit la consultări din partea Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Robert Turcescu şi Cristian Diaconescu.

Preşedintele PMP Traian Băsescu a declarat că l-a informat pe preşedintele Iohannis că sunt parte din orice soluţie politica anti PSD. Din motive ideologice suntem anti PSD. Social democraţii pregatesc parcă ieşirea României din parametrii necesari accesului în zona euro prin măsurile populiste pe care le promovează.

Întrebat dacă susţine formarea unei coaliţii de dreapta, aşa cum a sugerat PNL, Băsescu a răspuns afirmativ.

„Dacă se va face (coaliţia – n.r.), noi o vom susţine, şi, aşa cum am spus, sunt cel mai bun premier pe care îl poate avea dreapta”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă a prezentat această variantă şi la consultări, Băsescu a conformat: „Domnul preşedinte ştie. I-am spus că sunt cel mai bun premier”.

Traian Băsescu a precizat şi că PMP susţine aplicarea legii împotriva unui premier care este condamnat penal.

PMP are trei elemente pentru care se va bate în Parlament: Legea care prevedere reducerea numărului de parlamentari la 300, revenirea la alegerile pentru primari în două tururi şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct.

Update 16.00: Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, în prima rundă de consultări pentru formarea noului Cabinet, delegaţia UDMR, condusă de Kelemen Hunor. Delegaţia UDMR care a venit la Palatul Cotroceni este compusă din trei persoane: preşedintele Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

”Daca vă referiţi la legea din 2001 referitoare la cine poate să facă parte din Guvern, sigur, ea trebuie respecată, nu poate fi pusă în paranteză nicio lege (…) Legea trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni”, a declarat preşedintele UDMR.

„Pentru noi e important să găsim parteneri în Parlamentul României, parteneri în dorinţa de a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul nostru politic, nu căutăm fotolii ministeriale, funcţii, ci parteneri pentru a pune în aplicare dezideratele cele mai importante”, a declarat Kelemen Hunor.

Ne interesează protejarea drepturilor minorităţilor naţionale, dacă e nevoie de corecţii în legislaţie, trebuie să facem acele corecţii, inclusiv folosirea limbii materne în administraţie, dar şi în ce priveşte celelalte elemente.

UPDATE 13.00 Nicuşor Dan, declaraţii după consultările de la Cotroceni:

Am transmis presedintelui pozitia noastra, este pozitia pe cre am avut-o in mod constant.

Noi dorim o guvernare onesta, transperanta, pentru binele comun, nu personal.

Dacă acest tip de guvernare nu e posibil, mergem sa facem opozitie.

USR nu va vota un guvern format in jurul PSD si al lui Liviu Dragnea, nu este admisibil pentru Romania guvernul sa fie condus de un condamnat penal.

Aceasta a fost o consulatare preliminara, vor mai fi runde dupa convocarea parlmentului, este atributul presedintelui sa numeasca premierul, va avea discutii si cu alte partide.

Noi am exprimat constat in timpul campaniei faptul ca pentru acest moment in care partidele au o credibilitate redusa in randul populatiei optiunea unui tehnocrat este cea mai buna solutie si Dacian Ciolos e cea mai buna solutie.

 

UPDATE 12.00 Delegaţia USR a ajuns la Palatul Cotroceni, unde se va ântâlni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Delegația USR este formată din Nicușor Dan, președinte USR, vicepreședinții Cristian Ghica și Roxana Wring, precum și reprezentanți ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, și Levente Elek, președintele filialei Cluj.


UPDATE 11.33 Raluca Turcan, decalaraţii dupăîncheierea discuţiilor delegaţiei PNL cu preşedintele Klaus Iohannis:

Pentru noi e surprinzătoarea rapiditatea cu care PSD își abandonează programul de guvernare și principiile asumate în perioada de campanie electorală.

Sunt oameni de afaceri, investitori care și-au făcut planuri pe noul Cod fiscal și cu gândul spre reducerea sau eliminarea taxei pe construcții speciale.

În același timp, programul de guvernare al PSD mai ascunde și renunțarea la cota unică de impozitare și trecerea spre cota progresivă, ceea ce va afecta profund mediul economic și va genera, cu siguranță, creșteri de taxe și impozite.

Așadar, practic, PSD începe discuțiile pentru conduita și acțiunea politică pentru viitorii patru ani cu o mare fraudă de încredere în rândul cetățenilor.

Ar fi un semnal extrem de nagativ desemnarea unei persoane condamnate penal pentru postul de premier.

Dezvoltarea României poate să vină din investiţii. Un program de dreapta ar fi cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea României.

În momentul de faţă nu avem o propunere de premier, dar dacă va fi să ajungem în situaţia de a face propunerea de premier, cu siguranţă va fi un om integru, cu siguranţă va fi un om implicat, pentru care să vorbească faptele.

Vom urmări ce se întâmplă cu partidele de dreapta, care se clamează a fi de dreapta, vom discuta şi vom vedea. (…) Dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, binenţeles că dl. Dacian Cioloş va fi prima opţiune, însă în acelaşi timp noi suntem oameni realişti şi dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, trebuie să fie o persoană care să strângă dreapta.


UPDATE 11.00 Delegaţia PNL, formată din Raluca Turcan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache, a ajuns la Cotroceni şi a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis.

_________

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat marţi o invitaţie la discuţii pentru partidele care vor accede în viitorul parlament.

„Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea”, a declarat marţi Klaus Iohannis, după ce Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele aproape complete ale alegerilor de pe 11 decembrie.

Invitaţia prevedea venirea partidelor în ordinea procentelor obţinute în alegeri, începând cu PSD, de la ora 10.00.

Programul consultărilor anunţat de Administraţia Prezidenţială este următorul:

• Ora 10:00 – Partidul Social Democrat – PSD a anunţat că nu se prezintă la întâlnire

• Ora 11:00 – Partidul Naţional Liberal 

• Ora 12:00 – Uniunea Salvaţi România 

• Ora 13:00 – Alianța Liberalilor și Democraților – ALDE a anunţat că nu se prezintă la întâlnire

• Ora 16:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România 

• Ora 17:00 – Partidul Mişcarea Populară 

• Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

„Dacă până la finalul săptămânii avem rezultatele, este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament”, a adăugat preşedintele, ignorând astfel solicitările PSD, ca runda de consultări să aibă loc abia după ce Parlamentul va fi convocat, iar majoritatea formată în ambele Camere. Convocarea Parlamentului după alegeri este prerogativa preşedintelui, care are la dispoziţie 20 de zile pentru a chema în Parlament noii senatori şi deputaţi.

PSD şi PNL au zis pas

PSD şi ALDE au refuzat însă invitaţia preşedintelui, pe motiv că nu respectă Constituţia.

La câteva ore după anunţul preşedintelui, liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii nu vor participa, pentru că solicitarea nu respectă Constituţia. Dragnea a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

”Vreau să am o reacţie la invitaţia primită de la Cotroceni şi o fac cu tot respectul cuvenit faţă de instituţia prezidenţială. M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările se pot face doar în baza articolului 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţie stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar”, a subliniat Liviu Dragnea.

La alte câteva ore distanţă, şi aliaţii declaraţi ai PSD din ALDE au anunţat că refuză invitaţia, pentru că ea ar fi „prematură”.

„ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei”, potrivit unui comunicat al partidului.

Într-o declaraţie oferită jurnaliştilor, Klaus Iohannis a numit acest refuz unul „nepoliticos”.

”E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a spus preşedintele Iohannis.

Delegaţiile pentru Cotroceni

Au confirmat prezenţa la Palatul Cotroceni, la prima rundă de consultări, reprezentanţii PNL, USR, PMP şi cei ai minorităţilor naţionale.

PNL va veni la consultări de la ora 11.00, din delegaţie urmând să facă parte preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

Uniunea Salvaţi România va veni la ora 12.00, urmând să participe cu o delegaţie de cinci persoane, condusă de preşedintele Nicuşor Dan, la care se alătură vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.  

UDMR va veni la ora 16.00, în frunte cu liderul Kelemen Hunor. Lui i se vor alătura secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP va veni la consultări de la ora 17.00, cu o delegaţie formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu. 

La ora 18.00 vor veni să discute cu preşedintele şi reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a anunţat încă dacă la finalul acestor negocieri va susţine şi o declaraţie de presă.

buna ziua, (rade), am transmis presedintelui pozitia noastra
18 38 e pozitia pe cre am avut/o in mod constant
18 49 noi dorim o guv onesta, transperanta, pt bine comun si nu persona;
19 08 dca acest tip de guv nu e posibilm mergem s facem oppizitie
19 23 usr nu va vota un guv format in jurul psd si dragnea, nu este admisibil pt romania guvernul sa fie condus de un condamnat penal
19 57 este evident ca am spus presedintelui ca continuam sa sustinem aceasta varianta, numai ca rezultatele fac din aceasta varianta o varianta prea putin posibila