ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Dosar penal pentru coruperea alegătorilor cu bani în Dâmboviţa

Polițiștii dâmbovițeni au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor, reprezentanții unui partid politic fiind acuzați că au oferit bani unor persoane cu posibilități materiale reduse pentru a ieși la vot, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

11 dec. 2016, 15:24
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Dosar penal pentru coruperea alegătorilor cu bani în Dâmboviţa

„Polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce reprezentanții unui partid politic au sesizat faptul că membrii unei alte formațiuni politice oferă bani persoanelor cu posibilități materiale reduse din două localități pentru a le convinge să iasă la vot”, a spus Dajbog, într-o declarație de presă.

Totodată, ea a informat că, în jurul orei 13,30, în apropierea secției de votare din localitatea Valea Plopilor, județul Giurgiu, s-a produs un accident rutier soldat cu două victime, una dintre ele fiind președintele secției de votare. ”Cele două persoane rănite au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri. Conducătorul auto al autoturismului implicat în accident a refuzat să fie transportat la spital. Polițiștii cercetează în acest moment circumstanțele producerii accidentului. Procesul electoral a fost întrerupt pentru puțin timp”, a menționat Dajbog.

Potrivit acesteia, în județul Teleorman polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, după ce a avut loc un conflict între președintele unei secții de votare și un cetățean cu domiciliul în București care dorea să voteze în acea secție, deși nu avea dreptul. În altercație a intervenit și fiul președintelui secției de votare, iar conflictul reclamat a avut loc în fața secției, a precizat ea, scrie Agerpres.

„Tot în Teleorman se efectuează cercetări în cazul sesizării primite de la reprezentanții unui partid politic referitoare la faptul că în localitatea Bogdana alegătorii sunt duși la secțiile de votare cu mai multe mașini”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAI.

 De asemenea, Monica Dajbog a informat că polițiștii din cadrul IPJ Iași au fost sesizați cu privire la faptul că la volanul unui autoturism care se deplasa pe DN 24 se afla un conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, ulterior dovedindu-se că acesta era vicepreședintele unei secții de votare.

„Polițiștii au oprit autoturismul, iar în urma testării șoferului cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,54 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. De asemenea, la controlul documentelor, au constatat că persoana respectivă este vicepreședintele unei secții de votare din județ. Drept urmare, Biroul Electoral Județean a decis înlocuirea acesteia”, a arătat aceasta.

Totodată, ea a precizat că polițiștii din localitatea Drăgășani, aflați în patrulare, au depistat un cetățean care folosea o autoutilitară pe care erau lipite mai multe afișe ale unui partid. „Proprietarul mașinii a fost identificat și sancționat contravențional pentru continuarea propagandei electorale. De asemenea, în localitatea Florești din județul Cluj, Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o mașină parcată în fața unei secții de vot are pe geam un afiș al unei formațiuni politice. Conducătorul autoturismului a fost identificat de polițiști, care vor lua măsurile legale ce se impun”, a precizat Dajbog.

 Conform acesteia, la numărul unic de urgență 112 s-a primit o sesizare referitoare la faptul că într-o secție de vot din Constanța urna mobilă și una dintre urnele fixe nu sunt sigilate corespunzător. „A fost anunțat Biroul Electoral Județean, care a dispus verificarea faptelor sesizate”, a adăugat reprezentanta MAI.