ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Analişti: Ponta e favorit, Iohannis are şanse în turul II. Prezenţa, peste 55%

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 TURUL II. Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, porneşte în cel de-al doilea tur al cursei pentru Palatul Cotroceni de pe poziţia de favorit, sunt de părere analiştii politici consultaţi de AGERPRES, însă aceştia apreciază că bătălia nu este câştigată "până nu se numără voturile". În opinia analiştilor, prezenţa la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va fi mai mare cu câteva procente decât cea înregistrată în primul tur, în jur de 55-60%.

RomaniaTV.net
12 nov. 2014, 10:01
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Analişti: Ponta e favorit, Iohannis are şanse în turul II. Prezenţa, peste 55%

Analistul Cristian Pârvulescu susţine că Victor Ponta are şanse mai mari decât contracandidatul său, Klaus Iohannis (ACL), să iasă învingător din cursa pentru Preşedinţie şi datorită aparatului de partid de care dispune.

„Există şanse mai mari pentru Victor Ponta decât pentru Klaus Iohannis. Ele ţin mai degrabă de aparatul de partid de care dispune. A fost favorizat de ordonanţa de urgenţă privind migraţia primarilor, care a dat o forţă mult mai importantă PSD-ului şi aliaţilor săi în raport cu ACL. Având în vedere votul substanţial pe care l-a primit Iohannis în diaspora, adică aproape 50% din votul exprimat la primul tur, putem constata că forţa administrativă, forţa aparatului ACL în teritoriu a scăzut. Dacă reducem cei aproximativ 80.000 de alegători, cădem puţin sub 30% voturi pentru Iohannis la primul tur”, a declarat Pârvulescu, pentru Agerpres.

În opinia lui Pârvulescu, diferenţa dintre cei doi contracandidaţi „nu este atât de mare încât să fie imposibil de surmontat” şi, ca urmare, „Klaus Iohannis are în continuare şanse”.

În ceea ce priveşte prezenţa românilor la urne în duminica votului, analistul Cristian Pârvulescu estimează o prezenţă între 55 şi 60%.

„Având în vedere emotivitatea dintre cele două tururi, va fi o prezenţă cel puţin la fel de bună ca aceea din turul întâi. Prezenţa va fi între 55-60%, ceea ce înseamnă peste 65% din populaţia care se află pe teritoriul României. La primul tur am avut aproape 1,5% vot în străinătate şi 98,5% vot pe teritoriul României”, afirmă acesta.

Şi analistul Marius Pieleanu susţine că până acum Victor Ponta este favorit în alegeri.

„Toate datele – nu numai de sondaj, dar şi de impresia publică şi de aşteptarea publică – converg spre Victor Ponta, dar până nu se numără voturile nimic nu-i sigur”, afirmă Pieleanu.

Acesta a adăugat că, în opinia sa, Klaus Iohannis ar putea să recupereze distanţa care îl separă de contracandidat, „cel puţin teoretic, printr-o participare masivă a diasporei, adică peste 400-500 de mii de oameni, ceea ce e puţin probabil, şi cu un număr cât mai mare de nehotărâţi care să-i dea votul în ţară, fiindcă avem vreo 600-700 mii de români care nu s-au hotărât”.

Analistul Alfred Bulai este de părere că lupta dintre cei doi înscrişi în cursa prezidenţială va fi una „la baionetă”.

„Ponta este, evident, candidatul cu prima şansă, dar lupta va fi apropiată, la câteva procente. Deci nu va fi un scor cât s-a sugerat. E o luptă la baionetă”, opinează acesta.

Alfred Bulai susţine că la turul al doilea vor veni la urne mai mulţi români, explicând că scena politică „se radicalizează”.

„Probabil că prezenţa va fi un pic mai mare decât cea din primul tur pentru că se radicalizează scena politică, e mai clară – sunt doar doi candidaţi. Sunt unii pro şi unii contra, deci există şansa să fie câteva procente mai mare”, opinează analistul.

Şi analistul Radu Magdin afirmă că, dacă „nu se întâmplă ceva mega-emoţional care să ne şocheze”, Victor Ponta porneşte cu prima şansă în turul II.

„Dacă nu apare o surpriză monumentală, părerea mea este că Victor Ponta porneşte cu prima şansă şi pentru victorie”, adaugă analistul.

Analistul Radu Magdin este de părere că pe 16 noiembrie vor veni la urne „câteva zeci sau chiar sute de mii” de români în plus faţă de cei care şi-au exprimat opţiunea de vot în primul tur.

Şi analistul Adrian Moraru consideră că Victor Ponta porneşte „cu un avantaj” faţă de contracandidatul său.

„În momentul de faţă, toate sondajele îl dau pe domnul Ponta cu un avantaj. Pleacă din poziţia de favorit pentru turul doi şi asta este o problemă pentru Klaus Iohannis, care nu se comportă ca un om care îşi doreşte să recupereze acest handicap”, precizează analistul.

Analistul Adrian Moraru arată că în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale numărul românilor care vor vota în afara graniţelor va creşte.

Analistul Bogdan Chirieac susţine că singura modalitate prin care Victor Ponta ar putea pierde alegerile de duminică ar fi „ridicarea unui val de ură împotriva domniei sale”.