ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. S-a forţat intrarea în ambasada României din Paris. Incidente la Londra şi Madrid

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Sute de oameni au intrat cu forţa în Ambasada română din Paris. Angajaţii din Ambasadă au cerut intervenţia poliţiei franceze, conform mai multor relatări de pe Twitter. Oamenii sunt nemulţumiti că au stat cateva ore la coadă şi nu au putut vota. Incidente au avut loc şi la secţiile de votare din Londra, Strasbourg şi Madrid, iar la Viena oamenii au fost loviţi de forţele de ordine.

02 nov. 2014, 20:45

UPDATE. O cititoare revoltata de modul in care alegatorii au fost tratati la sectiile de votare din Viena, a trimis un e-mail la adresa [email protected], în care a povestit ce s-a întâmplat în capitala Austrii. „Ca un cetatean bun am pornit spre sectia de votare, unde dupa doua ore si jumatate am reusit sa votez (subliniez ca d-lui din comisie i-a luat 5 minute sa imi scrie numele). La ora 8 am iesit din sectie si afara coada era destul de lunga, dar d-na presedinta a anuntat ca toti care sunt in incinta sectiei de votare o sa poate sa-si exercite dreptul de a vota, dar din pacate planul era ca la 9 fix sa inchida sectia si dupa care se cheme politia inclusiv cu caini dupa ei ca sa arate inca odata ca Romania nu a scapat de comunisti. Toate aceste evenimente s-au intamplat la Sectia de votare Viena 2. La Ambasada Romana lucrurile au stat mai grav, la ora 8.30 d-na presedinta de sectie a hotarat sa inchida poarta de la Ambasada si in plus sa-si trimita securistii sa loveasca oamenii care au stat in frig 3-4 ore doar ca sa isi exercite un drept”.


UPDATE 00.30 La Paris, politia a patruns in ambasada: ” Este ilegal!!! Scot peste 2000 de oameni afara din ambasada cu forta!!”, a scris Daria Pirvu, pe Twitter.

UPDATE 00:01 Un cititor RomaniaTV.net din Bruxelles scrie că în capitala Belgiei au fost amplasate 3 secţii de votare pe o singura stradă şi cea de a 4-a la câteva străzi distanţă, spre deosebire de alţi ani, când erau amplasate în tot oraşul. Accesul la secţiile de vot a fost, în consecinţă, foarte anevoios pentru românii care locuiesc la periferia şi în alte cartiere ale oraşului.

UPDATE 23:26 Poliţia a fost chemată şi la o secţie de votare din Viena, pentru că mai mulţi alegători români care nu au apucat să voteze au rămas în încăpere şi după ora locală 21.00, spunând că nu vor pleca până când nu îşi vor exprimă opţiunea, informează Ziare.com.

UPDATE 23:17 Românii din faţa Ambasadei de la Paris cer ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care până în prezent niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.

UPDATE 22:59 Incidente au loc şi la secţia de votare din Londra, cu câteva minute înainte de închiderea urnelor. Mulţi alegători nu au reuşit să voteze, iar la această ora peste 500 de oameni se află în faţă ambasadei. La această secţie de votare există doar patru stampile, potrivit Ziare.com. Unii români susţin că au fost loviţi de angajaţii Ambasadei.

Probleme au apărut şi la Strasbourg, unde una dintre votante s-a plâns că a stat o ora şi jumătate la coadă, iar în spatele ei se mai aflau încă 400 de persoane, în condiţiile în care există doar două cabine de vot.

Există probleme similare şi la Consulatul României din Madrid, unde au existat doar două secţii de votare. La Ambasadă s-a putut vota fără mari probleme, însă la consulat au apărut tensiuni.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. La Paris, 2.000 de persoane au forţat intrarea în ambasada României. Autorităţile au vrut sa închidă secţia, dar românii au început să vocifereze şi să cânte imnul naţional, potrivit unor surse de la faţa locului.

Oamenii au intrat în ambasadă, pentru a bloca închiderea secţiilor de votare. La faţa locului a fost chemată jandarmeria franceză.

Oamenii sunt nemulţumiti că au stat cateva ore la coadă şi nu pot vota. La ora 21 s-au închis secţiile de vot din Franţa, deşi sute de români încă nu reuşiseră să voteze.

În jurul orei 21.00, reprezentanții Ambasadei au încercat să închidă porțile curții, deși erau unele persoane care așteptau la rând din jurul orei 17.00. În acel moment, cei care așteptau au forțat porțile și au pătruns în curtea și clădirea Amabasadei, informează RomaniaCurata.

Românii au înconjurat Ambasada şi au blocat două străzi adiacente. Se strigă „Hoţii”, „Vrem sa votăm!” şi „Vă bateţi joc de noi!”.

BEC a confirmat că la Ambasada României din Paris există probleme. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleț, a declarat că este o situație tensionată la Ambasada României din Paris și s-a solicitat intervenția poliției franceze.