Victor Ponta: „Aştept DEMISIA lui Traian Băsescu în noiembrie”

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat că aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să demisioneze imediat după validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, la jumătatea lunii noiembrie, cu o lună înainte de încheierea mandatului, adăugând însă că nu crede că acesta va avea "bun-simţ".

RomaniaTV.net
05 oct. 2014, 20:48
Victor Ponta: „Aştept DEMISIA lui Traian Băsescu în noiembrie”

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: „Cred că ar fi de bun-simţ ca Băsescu să-şi dea demisia, dar, ca să fiu foarte sincer, nu mai mizez demult pe bunul-simţ al lui Băsescu, ci dimpotrivă, pe lipsa de bun-simţ a domniei sale (…) Rezultatul alegerilor va fi validat pe 18 sau 19 noiembrie şi atunci Băsescu să spună „v-am făcut destule rele, ajunge că m-aţi dat jos în 2012 şi am mai stat, poftim, mă retrag cu o lună înainte şi îl las pe preşedintele legitim să conducă”, dar, repet, asta ar însemna ca Băsescu, pe final de mandat, să dovedească din nou un pic de respect faţă de români şi de România. Nu cred că va face lucrul ăsta şi nu are rost să ne facem iluzii că va deveni, după 9 ani şi 11 luni, un om serios şi un om bun. Nu cred că va face asta”, a spus Ponta la România TV

Întrebat cât de serios este scenariul în care Parlamentul să voteze suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, după alegeri, pentru a-i scurta mandatul, Ponta a răspuns că el crede că cel mai serios şi cel mai bine pentru România este să fie evitate, „dacă se poate, sigur”, noi crize politice, dar că nu poate antiipa ce se va întâmpla.

Premierul Victor Ponta susţine că a învăţat de la actualul şef al statului, Traian Băsescu, ce să nu facă dacă va fi viitorul preşedinte. 

„Pot să vă spun că am învăţat de la domnul Băsescu ce să nu fac dacă ajung preşedintele României. Aşa încât pot să vă asigur că niciodată, dacă voi fi preşedinte, nu mă veţi auzi vorbind cu steagul României în spate despre lucruri murdare, acuzând oamenii de tot felul de lucruri. Cred că rolul unui preşedinte e altul. Din punctul ăsta de vedere, de azi începând, mai sunt 42 de zile în care mai avem de îndurat aceste lucruri”, a afirmat, duminică, Victor Ponta la România TV. 

Întrebat despre o eventuală implicare a sa în dosarul Microsoft, invocată de preşedintele Băsescu, Ponta a spus: „Am 5 ani de când Băsescu tot anunţă dosare penale, tot felul de lucruri. Sunt extrem de călit. Sunt absolut convins că nici măcar susţinătorii domnului Băsescu nu mai cred în toate aceste minciuni pe care le spune. E foarte grav că le spune cu steagul României în spate. Când faci declaraţii cu steagul României în spate nu ai voie să faci ceea ce uneori spui într-o emisiune sau într-o discuţie privată. Te gândeşti că acolo e steagul României, scrie România”. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că a aprobat cererea ministrului Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul celor cinci foşti miniştri anchetaţi în dosarul Microsoft. 

El a arătat că aceşti foşti miniştri nu au nicio calitate în acest moment. 
„Doar în urma continuării anchetei procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să îi scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment niciunul din cei cinci nu are nicio calitate; este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de dl. Victor Ponta. Deci sunt egali ca şi situaţie. Ei nu au fost trimişi cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioară solicitării mele de începere a urmăririi penale. Deci nu au nici o calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu. Deci din punctul meu de vedere, ancheta poate să continue şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României”, a conchis preşedintele Băsescu.