ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta: Eu aş fi un preşedinte parlamentar

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară că ar vrea să fie un preşedinte-parlamentar şi a vorbit despre atribuţiile şefului statului în relaţie cu celelalte instituţii.

19 oct. 2014, 20:25
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta: Eu aş fi un preşedinte parlamentar

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta: Eu aş fi un preşedinte parlamentar, ca un preşedinte ales de Parlament

„Eu aş fi un preşedinte parlamentar, ca un preşedinte ales de Parlament, dar ales prin vot universal. Este valabil pentru Polonia, Bulgaria, Austria, sunt mai multe ţări în care preşedintele, deşi este ales prin vot direct, nu stă toată ziua peste Guvern. E un singur caz în Europa, Franţa, în care preşedintele are puteri executive sporite. De ce spun asta? Vă dau un exemplu foarte concret. Săptămâna viitoare este Consiliul European, la care toţi prim-miniştrii din UE discută despre Agenda Energetică 2030. Din partea României participă o persoană, preşedintele Traian Băsescu, care nu are nicio atribuţie legată de energie. Tot ce ţine de energie este la Guvern. El nu are niciun fel de informaţie, pentru că nu a cerut de la Guvern şi nu are nicio putere de implementare. Dacă preşedintele se întoarce joi de la Bruxelles şi zice Guvernului şi Parlamentului de mâine să faceţi aşa, nu îl ascultă absolut nimeni’, a afirmat Ponta la România TV.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ponta a precizat că i-a solicitat preşedintelui mandat să plece el la reuniunea Consiliului European, dar Băsescu nu i-a răspuns la ultimele solicitări.

‘Mi-a răspuns la televizor într-un mod persiflant, dar e ultimul consiliu la care participă şi poate că vrea să-şi ia la revedere’, a adăugat premierul.