Alegeri prezidenţiale în Columbia: şase candidaţi, printre care şi actualul preşedinte

Columbienii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele din rândul a cinci candidaţi, printre care şi actualul şef al statului, Juan Manuel Santos, potrivit EFE, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
25 mai 2014, 16:01
Alegeri prezidenţiale în Columbia: şase candidaţi, printre care şi actualul preşedinte

Un număr de 32.975.158 de cetăţeni sunt aşteptaţi să-şi exercite dreptul de vot în cele 10.642 de secţii de votare din întreaga ţară.

Grupările de gherilă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi Armata de Eliberare Naţională (ELN) au declarat încetarea focului între 20 şi 28 mai, astfel încât columbienii să poată vota într-un climat de linişte.

Un număr de 246.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru evitarea incidentelor cu ocazia acestor alegeri. Pentru această zi au fost luate măsuri speciale, printre care închiderea unor puncte de frontieră şi interzicerea vânzării de alcool.

Juan Manuel Santos, care candidează pentru un nou mandat de preşedinte, este susţinut de coaliţia Unitate Naţională. Ceilalţi candidaţi sunt Oscar Iván Zuluaga (Centrul Democratic), Clara López (Polul Democratic Alternativ), Marta Lucía Ramírez (Partidul Conservator) şi Enrique Penalosa (Alianţa Verde).

Ultimele sondaje de opinie, de acum o săptămână, îi arată pe Santos şi Zuluaga la egalitate pe primul loc în intenţiile de vot.

În cazul în care niciun candidat nu va obţine 51% din voturile valabil exprimate, va avea loc un al doilea tur de scrutin, la 15 iunie, cu participarea celor situaţi pe primele două locuri la alegerile de duminică.