Alegeri prezidenţiale în Finlanda: Preşedintele în exerciţiu, Sauli Niinisto, învingător din primul tur de scrutin

Preşedintele finlandez în exerciţiu, Sauli Niinisto, a câştigat duminică, din primul tur, alegerile prezidenţiale. 

28 ian. 2018, 20:07
Alegeri prezidenţiale în Finlanda: Preşedintele în exerciţiu, Sauli Niinisto, învingător din primul tur de scrutin

Preşedintele finlandez în exerciţiu, Sauli Niinisto, a câştigat duminică, din primul tur, alegerile prezidenţiale, cu peste 60% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale difuzate de ministerul Justiţiei, după numărarea a 85% din buletine, transmite AFP.

„Sunt surprins şi mişcat de această susţinere”, a declarat Niinisto. 

Această victorie din primul tur, nemaiîntâlnită din 1994 şi prima alegere a unui preşedinte finalndez cu vot majoritar direct, a fost recunoscută de principalul său rival, candidatul Verzilor, Pekka Haavisto, care a obţinut aproximativ 12% din voturi.

„Recunosc că Niinisto a câştigat aceste alegeri şi îl felicit”, a spus Haavisto.

Sauli Niinisto este preşedintele finlandez cel mai popular după Urho Kekkonen (1956-1981) şi îl devansează pe mareşalul Mannerheim, erou al războiului contra Uniunii Sovietice al cărui loc în memoria colectivă a finlandezilor este comparabil cu cel al generalului De Gaulle în Franţa.

Citeşte şi Preşedintele Finlandei va fi din nou tată, la 69 de ani. Soţia sa este cu aproape 30 de ani mai tânără

Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia. Strategia sa nu a împiedicat însă Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

‘Unul dintre principalele obiective ale politicii externe şi de securitate ale Finlandei este acela de a evita să fie implicată într-un conflict armat’‘, explica Sauli Niinisto la jumătatea acestei luni, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la crearea forţelor armate finlandeze.

Născut în august 1948 la Salo (sud-vest) într-o familie de muncitori, Sauli Niinisto a devenit avocat înainte de a intra în politică din partea partidului conservator Coaliţia Naţională.

Ministru al justiţiei în 1995-1996, el a asigurat ulterior portofoliul finanţelor (1996-2003) şi şi-a ajutat ţara să depăşească recesiunea de la finalul anilor ’90, înainte de a adera la zona euro. Între 2007 şi 2011, Niinisto a fost preşedinte al parlamentului finlandez.