Alegeri SUA: Ce li se reproşează celor doi candidaţi la fotoliul de la Casa Albă

America își alege marți, 8 noiembrie, cel de-al 45-lea președinte și, în acest context, agenția DPA face o trecere în revistă a principalelor critici aduse celor doi candidați la scrutinul prezidențial: democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump.

08 nov. 2016, 14:58
Alegeri SUA: Ce li se reproşează celor doi candidaţi la fotoliul de la Casa Albă

Criticile aduse lui Hillary Clinton:

Scandalul e-mailurilor: În calitate de secretar de stat al SUA, Clinton a folosit un server privat pentru e-mailurile de serviciu, lucru care contravenea normelor oficiale în vigoare. Controversa pe tema acestui subiect nu a încetat de-a lungul campaniei electorale, în pofida unei decizii a FBI, din iulie, în care se menționa că deși Clinton a fost „extrem de neglijentă” în modul în care a gestionat informații clasificate, ea nu a încălcat legea.

Discursuri extrem de bine plătite: Hillary Clinton și soțul ei Bill, fost președinte democrat, au primit milioane de dolari ca onorarii pentru discursurile rostite, de la încheierea mandatului la Casa Albă a lui Bill Clinton, în 2001. În această categorie intră și discursurile susținute de Hillary Clinton în fața bancherilor din domeniul investițiilor, după ce și-a încheiat mandatul de secretar de stat al SUA, în 2013, ceea ce a dus la acuzații conform cărora candidata democrată este prea îngăduitoare cu bancherii de pe Wall Street.

Liniile neclare ale Fundației Clinton: Fundația Clinton a fost acuzată că nu face diferența între interesele publice și cele private și i-au fost puse sub semnul întrebării declarațiile de venit. Lista de donatori ai Fundației include state autoritare din zona Golfului.

Rolul lui Hillary Clinton în Libia: Ani la rând, republicanii au încercat să o învinovățească pe Hillary Clinton de atacul terorist din 2012 împotriva consulatului american din Benghazi, în Libia, în urma căruia și-au pierdut viața patru funcționari americani, potrivit Agerpres.

Starea de sănătate: Leșinul lui Hillary Clinton în timpul unor manifestări de comemorare a victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 a provocat îndoieli față de capacitatea candidatei democrate, în vârstă de 69 de ani, de a exercita mandatul de președinte. Totodată, în decembrie 2012, Clinton a suferit o comoție în urma unei căzături. I-au trebuit câteva luni ca să-și revină.

Criticile aduse lui Donald Trump:

Ostilitate față de femei: În cel mai fericit caz, se poate spune că relația lui Trump cu femeile este una problematică. Miliardarul american, care a fost căsătorit de trei ori, s-a confruntat cu acuzații care pleacă de la comportament sexual agresiv și  hărțuire sexuală asupra femeilor, fapte petrecute în urmă cu câteva decenii. Însă acestea au reintrat în atenția publică după ce înregistrarea unei conversații pe care a avut-o cu un ziarist de la o televiziune tabloidă a fost făcută publică la începutul lui octombrie, și în care Trump vorbea despre felul în care săruta și pipăia femeile.

Deficit de cunoaștere: Candidatul republican oferă adesea mostre de umor involuntar, ceea ce i-a făcut pe mulți să-l acuze că este neștiutor, nepregătit și înclinat să exagereze. „Deci Belgia este un oraș frumos”, a decretat Trump în iunie, la un miting de campanie în Atlanta. La un alt miting de campanie, la începutul lui octombrie, candidatul republican a vorbit despre „scrutinul din 28 noiembrie”. Data alegerilor din SUA este 8 noiembrie, potrivit Agerpres.

Comentarii dubioase: Lista gafelor făcute de Trump este lungă, așa că menționăm doar câteva: Trump a spus că vrea să reintroducă așa-numitul waterboarding, o metodă de tortură prin care este simulat înecul, ca metodă de interogare a suspecților, în pofida faptului că este interzisă de dreptul internațional; a cerut interzicerea totală a accesului musulmanilor pe teritoriul SUA după un atac terorist.

Evitarea plății impozitelor: La începutul lui octombrie, ziarul The New York Times a publicat o parte a fișei de impozit a lui Trump în care acesta susținea că a înregistrat pierderi de 916 milioane de dolari, lucru care i-ar fi permis să evite plata impozitelor timp de 18 ani.

Starea de sănătate: Conform medicului său, Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, este „într-o stare fizică excelentă”. Totuși, potrivit unor critici, felul în care s-a făcut examinarea medicală a candidatului republican nu a fost nici pe departe complet.