ALEGERI UCRAINA. Birourile de vot s-au deschis

Birourile electorale s-au deschis duminică, la ora locală 08:00 (06.00 GMT) în Ucraina pentru alegerile legislative anticipate, în urma cărora ar urma să rezulte o puternică majoritate a forţelor prooccidentale provenite din mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev de iarna trecută.

26 oct. 2014, 07:03
ALEGERI UCRAINA. Birourile de vot s-au deschis

Ucrainenii sunt aşteptaţi duminică la vot. Secţiile de votare s-au deschis la ora 04.00 GMT (08.00 ora României) şi se vor închide la ora 18.00 GMT (20.00 ora României).

Alegeri anticipate au fost convocate de preşedintele Petro Poroşenko, ales în mai din primul tur, pentru a întoarce definitiv pagina regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere de mişcarea de contestare prooccidentală în Piaţa Independenţei din Kiev.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, s-a deplasat duminică în estul separatist prorus al ţării, în timp ce ucrainenii îşi aleg un nou Parlament, într-un scrutin boicotat în teritoriile controlate de rebeli, relatează AFP şi Ukrinform.

Soţia preşedintelui, Marina Poroşenko, a votat, singură, într-un birou electoral din centrul Kievului, explicând presei că soţul ei este în Donbas „pentru a verifica desfăşurarea votului”, organizat în teritoriile controlate de forţele ucrainene, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

Scrutinul este afectat de conflictul între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi în estul ţării.

Circa cinci milioane de alegători din cei 36 de milioane ai ţării sunt de fapt excluşi de la vot, locuind fie în Crimeea, anexată în martie de Rusia, fie în zona controlată de rebeli în estul ţării.