Alep: A început evacuarea a 5.000 de militanţi împreună cu familiile lor

Retragerea a peste 5.000 de militanţi şi a familiilor acestora din Alep prin intermediul unor coridoare umanitare era, joi, în plină desfăşurare, în partea de Est a Alepului - fieful rebelilor. Rebelii răniţi - aproximativ 200 - vor fi evacuaţi de către Centrul Rus de Reconciliere care are şi ajutorul Crucii Roşii Internaţionale.

15 dec. 2016, 13:23
Alep: A început evacuarea a 5.000 de militanţi împreună cu familiile lor

Activiştii au anunţat joi dimineaţă continuarea operaţiunii de evacuare a câtorva mii de civili şi luptători rebeli din ultimele bastioane asediate ale metropolei Alep. Rusia a menţionat de asemenea începerea evacuării a 5.000 de rebeli sirieni şi a rudelor acestora din estul metropolei.

Anterior, mai multe ambulanţe implicate în evacuarea civililor răniţi au fost atacate de luptătorii loiali preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit activiştilor, trei persoane au fost rănite în urma atacului asupra convoiului medical.

Evacuarea ultimei redute rebele din metropola Alep, după mai bine de cinci ani de la izbucnirea primelor lupte, marchează o victorie importată pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Citeşte şi Siria, criza continuă. Acordul privind evacuarea civililor şi insurgenţilor din Alep a fost suspendat

Locuitorii din enclava rebelă şi-au ars bunurile pe care nu le pot lua cu ei în timpul evacuării, pentru că nu vor ca acestea să fie furate de forţele guvernamentale. ”În faţa fiecărei locuinţe poţi să vezi un mic foc cu acte şi haine femeieşti”, a declarat un martor.

Rusia va utiliza drone pentru a monitoriza evacuarea rebelilor şi a rudelor acestora cu ajutorul binecunoscutelor autobuze verzi şi ambulanţe de-a lungul unui convoi umanitar.

Rebelii au anunţat cu o zi în urmă că semnarea unui armistiţiu este întârziată de solicitarea militanţilor iranieni de a-i evacua pe răniţii blocaţi în satele Foua şi Kefraya.