Alergiile de toamnă: polenul de ambrozie

În timp ce mulți consideră primăvara sezonul alergiilor, un anumit tip de polen contribuie la apariția strănutului, mâncărimilor pielii, a ochilor, nasului și a gâtului. Este vorba de polenul de ambrozie.

RomaniaTV.net
29 sept. 2016, 13:37
Alergiile de toamnă: polenul de ambrozie

La fel ca toate alergiile, și cea la polenul de ambrozie apare atunci când sistemul imunitar al organismului încearcă să răspundă la o substanță străină, care este de fapt inofensivă – în acest caz, boabele mici de polen eliberate de florile mature ale ambroziei.

„Sistemul imunitar reacționează la ele ca și cum ar fi o amenințare”, spune Nathanael S. Horne, profesor asistent la New York Medical College.

Proteinele din polen inundă fluxul sangvin cu histamină, un compus care provoacă simptome alergice deja familiare: strănut, nas înfundat, congestie nazală, perturbarea somnului.

Alergia la polenul de ambrozie poate mai poate provoca și înroșirea ochilor și umflarea lor, și poate da senzația de mâncărime în gât și chiar urticarie. Cazurile severe pot duce la probleme cronice ale sinusurilor (sinuzite) și chiar la atacuri de astm.

Citeşte şi  10 surse neştiute de alergie din casa ta

Poți să eviți polenul de ambrozie?

Oamenii de știință estimează că o singură plantă poate elibera un miliard de boabe de polen pe parcursul unui singur sezon. Pentru că boabele sunt atât de ușoare, ele plutesc cu ușurință chiar și pe adieri blânde.Studii recente arată că creșterea temperaturilor și a nivelului de dioxid de carbon extinde sezonul alergiei la polenul de ambrozie.

Măsuri de precauție pentru a reduce expunerea la polenul de ambrozie

Pe cât posibil, nu ieși afară atunci când nivelul de polen este foarte ridicat. De obicei, asta se întâmplă între orele 10.00 și 16.00.Acasă și în mașină, ține geamurile și instalația de climatizare închise.

Aparatele de aer filtrează aerul și-l răcește. Asigură-te că schimbi sau că filtrele sunt curățate la fiecare trei luni.

Schimbă-ți hainele după ce stai multă vreme afară.

Încearcă irigarea nazală. Medicii recomandă clătirea în nări cu o soluție de apă sărată o dată sau de două ori pe zi, folosind un vas neti.

Cum se tratează

Când nu reușești să eviți alergia la polenul de ambrozie, încearcă antihistaminicele. Poți miza și pe un decongestionant, dar acest medicament poate provoca o creștere potențial periculoasă a tensiunii arteriale la persoanele care au tensiunea mare. Discută cu medicul despre opțiunile de tratament potrivite pentru tine.

Simptomele surprinzătoare ale alergiei la prezervative. Nu le ignora!