ALERTĂ în România! „Cutremur de 10 grade în Vrancea”. Anunţul FALS care a scos lumea în stradă UPDATE

Un cutremur cu magnitudine 10 grade a fost anunţat în România vineri seară, cu o zi înainte de împlinirea a 40 de ani de la marele cutremur din 1977, pe aplicaţia Biziday, a jurnalistului Moise Guran. Din fericire, a fost vorba despre o eroare, provocată cel mai probabil de spargerea unui server, potrivit lui Guran. Mihai Diaconescu, cercetător ştiinţific la INFP, a declarat, la România TV, că un cutremur de 10 grade nu a avut niciodată loc pe Pământ.

RomaniaTV.net
03 mart. 2017, 18:50
ALERTĂ în România! „Cutremur de 10 grade în Vrancea”. Anunţul FALS care a scos lumea în stradă UPDATE

UPDATE Jurnalistul Moise Guran a explicat, pe Facebook, că alerta de cutremur nu a fost transmisă de operatorii Biziday.

„Alerta nici nu a plecat din interfața noastră de operare. În loguri nu există! Asta pentru că nici de pe serverul nostru nu a plecat. Aparent serverul pe care noi îl folosim nu a fost spart. Asta ne comunică în acest moment firma de la care închiriem serverul. Ca să ajungă în telefoanele dumneavoastră o Notificare sau o Alertă trece prin Google Cloud. Altfel spus, de pe serverul nostru, instrucțiunea pleacă pe un server al Google și de acolo la dumneavoastră. Cum de la noi nu a plecat nicio alertă, acum investigăm să vedem de unde a plecat și, mai ales, cum a intrat în Aplicația Biziday. Revin de îndată ce aflu noi amănunte”, a scris Moise Guran pe Facebook, vineri seară.

Jurnalistul şi-a cerut scuze pentru alerta falsă de cutremur.

Utilizatorii aplicaţiei Biziday a lui Moise Guran au primit, vineri seară, un mesaj de alertă care avertiza că „Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter”.

Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km. Păstraţi-vă calmul şi mergeţi cu familia sub o grindă solidă„, a fost mesajul primit, vineri, de utilizatorii aplicaţiei Biziday.

Panica s-a instalat rapid printre cei care au primit alerta, până să îşi dea seama că a fost vorba despre o eroare.

„Ceea ce aţi primit nu este o alertă de cutremur, ci o Alerta Roşie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Asta sugerează că serverul nostru a fost spart. Momentan l-am deconectat şi investigăm. Ne cerem scuze şi vom reveni de îndată ce voi avea mai multe informaţii”, a explicat Moise Guran, după ce mai mulţi utilizatori i-au trimis mesaje în care reproşau faptul că s-a creat panică prin acest anunţ.

Mihai Diaconescu, cercetător ştiinţific INFP, a declarat, vineri seară, la România TV, că este „inadmisibil” ca o asemenea alertă să fie răspândită în rândul populaţiei. Aceasta le-a recomandat celor care folosesc aplicaţia Biziday să o verifice.

Cei care au această aplicaţie să o verifice. Este inadmisibil! Nu e o chestie normală să răspândeşti aşa uşor, în rândul populaţiei, ideea că a avut loc un cutremur de 10 grade, la 10 kilometri adâncime, în Vrancea. Aşa ceva nu e de iertat. Trebuie neapărat domnul Guran să ia măsuri pentru a evita pe viitor aşa ceva„, a declarat Mihai Diaconescu, cercetător ştiinţific la INFP.

Acesta a mai precizat că un cutremur de 10 grade nu a avut niciodată loc pe Pământ şi că un seism cu o asemenea magnitudine „ar fi echivalentul unei explozii de 15 gigatone de dinamită”. „Ceva imens!”, a adăugat cercetătorul.