Alertă în România: Sate ÎNGROPATE în nămeţi, oameni DISPERAŢI, operaţiuni de salvare DIFICILE VIDEO

Situaţie disperată în România. În mai multe judeţe este stare de alertă după ce au fost mai multe ore sub avertizarea de COD ROŞU. A nins abundent şi vântul a bătut chiar şi cu 80 de kilometri pe oră. Mii de oameni sunt izolaţi, iar zeci de drumuri naţionale sunt închise. Armata intervine cu taburi şi tanchete pentru a-i scoate pe oameni din zăpezi.

30 ian. 2014, 07:36
Alertă în România: Sate ÎNGROPATE în nămeţi, oameni DISPERAŢI, operaţiuni de salvare DIFICILE VIDEO

UPDATE: 16 comune din judeţul Buzău cu 29 de sate sunt în continuare izolate şi peste 30 de drumuri, dintre care două naţionale şi cinci judeţene, sunt închise.

Potrivit ISU Buzău, două drumuri naţionale sunt închise, DN 22 între localităţile Râmnicu Sărat – Băile, DN 2C între Costeşti – Smeeni – limita cu judeţul Ialomiţa. Totodată, o localitate, satul Dulbanu, comuna Amaru, nu are energie electrică.

‘Au mai rămas blocate cinci drumuri judeţene, DJ 103 R între DN1 B – Găgeni – Vintileanca, DN1B – Greceanca, DJ 202 E între Rm. Sărat – Voetin, DJ 203 N între Ruşeţu – limita judeţ Brăila, DJ 102 I între Smîrdan – Mitropolia şi DJ 214 A între Caragele – Largu – Scărlăteşti – Ruşeţu, iar alte 18 tronsoane sunt blocate pe porţiuni variabile’, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sârbescu.

Potrivit sursei citate, în localităţile rurale au acţionat forţe din cadrul MApN şi din MAI, circa 600 de persoane, precum şi 96 poliţişti. Totodată, alimentele provenite din transportul aerian pentru trei localităţi, Brădeanu, Mitropolia, Smârdan, au fost distribuite de luptători pentru Acţiuni Speciale ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău.

Miercuri seara în judeţul Buzău erau izolate 40 de unităţi administrative cu 102 sate, iar 20 de drumuri judeţene erau blocate.

UPDATE: Aproximativ 1.700 de cetăţeni sunt în continuare izolaţi din cauza zăpezii în Prahova, iar traficul rutier se menţine blocat pe un drum judeţean.

Potrivit Prefecturii Prahova, pentru patru dintre cele cinci comune care erau izolate, joi dimineaţă, accesul rutier este acum posibil, izolată rămânând doar comuna Boldeşti-Grădiştea.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Mihai Condrescu, a precizat că aici locuiesc aproximativ 1.700 de persoane.

Traficul rutier a rămas închis pe DJ 102D Mizil – Baba Ana – Grădiştea – Sălciile, iar pe toate celelalte drumuri judeţene se circulă în condiţii de iarnă.

De asemenea, autorităţile au decis ca şi vineri cursurile să fie suspendate în cele aproximativ 700 de unităţi de învăţământ din judeţ.

UPDATE: Militarii au desfăşurat joi 27 de misiuni în zonele afectate de fenomenele meteorologice extreme, informează MApN.

Peste 460 de militari cu 41 de mijloace tehnice acţionează la solicitarea autorităţilor locale în localităţi din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Vâlcea şi Vrancea pentru deszăpezirea, deblocarea căilor de acces rutier, evacuarea şi salvarea persoanelor aflate în zone izolate sau cu afecţiuni medicale deosebite.

În judeţul Brăila, 20 de militari din Batalionul 300 Infanterie, cu un autocamion, acţionează între localităţile Gemenele – Romanu pentru deszăpezirea drumurilor iar alţi 22 de militari din Batalionul 285 Artilerie acţionează în municipiul Brăila pentru deblocarea căilor de acces.

În judeţul Galaţi, 25 de militari cu un autocamion, din Batalionul 300 Infanterie, intervin pentru a restabili accesul în localitatea Scânteieşti iar alţi 25 de militari, din Batalionul 284 Tancuri, execută misiuni în localitatea Bereşti-Meria pentru deblocarea accesului în scopul evacuării şi salvării persoanelor cu probleme medicale acute.

În judeţul Călăraşi, 50 de militari cu două autocamioane, din Batalionul 1 CIMIC, intervin în sprijinul populaţiei din comuna Ileana pentru deszăpezirea locuinţelor vârstnicilor şi persoanelor aflate în dificultate.

Până în prezent, au fost finalizate 72 de misiuni, la care au participat peste 1.500 de militari cu 160 de mijloace tehnice de diferite capacităţi.

UPDATE: În Brăila, intervenţia elicopterelor SMURD a salvat, joi, viaţa a 13 oameni cu afecţiuni medicale grave, aflaţi în localităţi izolate de nămeţ.

Unul dintre pacienţi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Capitală, unul la Buzău, iar restul pacienţilor au fost duşi la Brăila.

În judeţ încă sunt izolate din cauza zăpezii şi a viscolului 37 de localităţi, iar satele Roşiori, Florica şi Colţea, care aparţin de comuna Roşiori, izolată din cauza zăpezii, sunt de 24 de ore fără alimentare cu apă, deoarece s-a defectat staţia de pompare.

Peste 20 de poliţişti de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, sub comanda inspectorului şef, comisar şef de poliţie Vizitiu Mircea Relu, au deszăpezit joi 30 de gospodării din comuna Siliştea, în care locuiesc singuri peste 50 de bătrâni. Poliţiltii au creat culoare în gospodăriile localnicilor, pentru a le facilita acestora accesul la ieşirile din curţi, către grupurile sanitare şi anexele gospodăreşti îngropate în zăpadă.

Pe timpul desfăşurării acţiunilor de deszăpezire, într-una dintre locuinţe a fost descoperită o bătrână de 80 de ani, cunoscută cu afecţiuni cardiace, singură în casă, care a solicitat intervenţia unui echipaj de la Serviciul de Ambulanţă, întrucât starea de sănătate i se agravase.

UPDATE: În judeţul Buzău, 89 de sate din 30 de comune sunt în continuare izolate. Peste 40 de drumuri, dintre care 8 judeţene, sunt închise, cu 13 mai puţin decât în urmă cu 24 de ore.

Potrivit ISU Buzău, trei drumuri naţionale sunt închise, DN 22 între localităţile Râmnicu Sărat – Băile, DN 2C între Costeşti – Smeeni – limita judeţ Ialomiţa şi DN 2B între localităţile Buzău – Brăila.

Totodată, două localităţi, satele Curmătura şi Muşcelu Cărămăneşti, oraşul Nehoiu, cu 195 de consumatori nu au energie electrică.

Circa 600 de militari din cadrul MApN şi din MAI şi 96 de poliţişti acţionează în localităţile izolate şi în cele în care deszăpezirea şi celelalte activităţi specifice pentru înlăturarea urmărilor condiţiilor meteo sunt realizate de autorităţile locale cu sprijinul voluntarilor.

Purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sârbescu, a declarat că alimentele provenite din transportul aerian pentru trei localităţi, Brădeanu, Mitropolia, Smârdan, vor fi distribuite de luptători pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău.

*

Mii de oameni din judeţul Buzău sunt izolaţi în sate după ce viscolul puternic a format nămeţi chiar şi de trei metri în unele locuri. Pentru a ieşi din case, oamenii şi-au făcut tuneluri, iar jandarmi, medicii şi militarii fac eforturi supraomeneşti pentru a ajunge la cei aflaţi în pericol, cum sunt femeile însărcinate, cardiacii sau dependenţii de insulină.

La nivelul judeţului Buzău sunt încă 102 localităţi izolate, 20 de drumuri judeţene şi 4 drumuri naţionale blocate, şi alte două drumuri pe care se circulă îngreunat. Autorităţile au reînceput, joi dimineaţă, căutarea unui bărbat în vârstă de 42 de ani care nu a mai ajuns acasă de sâmbătă.

CITEŞTE ŞI Prefectul din Constanţa ar putea fi demis din cauza problemelor din judeţ în vreme de COD ROŞU

VEZI ŞI DRUMURI INCHISE: TRAFICUL rutier, BLOCAT pe A2, A3, A4 şi pe mai multe drumuri naţionale

Astfel, zeci de maşini au rămas blocate între localităţi, iar şoferii au fost nevoiţi să petreacă ore în şir în maşini. La spaţiile cu cazare temporară destinate persoanelor fără adăpost au fost transportate 34 persoane în municipiul Buzău şi 9 persoane în municipiul Râmnicu Sărat.

În condiţiile Codului Roşu, Ministerului Afacerilor Interne a trimis în teren peste 9000 de oameni, adică 5.451 poliţişti, 3.281 pompieri, 288 jandarmi şi 27 de la Poliţia de Frontieră. Alţi peste 14. 400 de angajaţi ai MAI sunt menţinuţi pregătiţi să intervină în caz de nevoie.

Viscolul a făcut prăpăd în judeţul Brăila. Casele sunt acoperite aproape total de zăpadă iar militarii împreună cu autorităţile locale lucrează pentru a-i deszăpezi pe cei rămaşi prizonieri ai nămeţilor. 

-Elicopterele SMURD au fost solicitate pentru cinci urgenţe medicale aflate în patru localităţi izolate din judeţul Brăila, între care un pacient cu pancreatită şi un altul cu accident vascular cerebral. 

„Avem cinci solicitări de urgenţe medicale în patru localităţi izolate, respectiv Ulmu, Tufeşti, Victoria şi Scurtaru, pentru care am solicitat intervenţia elicopterelor SMURD. În momentul de faţă, în judeţul Brăila sunt izolate 53 de localităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt. col. Ştefan Stoian. 

Trei elicoptere SMURD au intervenit în judeţul Brăila marţi, 28 ianuarie, şi au preluat din localitatea Racoviţa o gravidă în travaliu şi doi bătrâni cu afecţiuni grave, unul de 80 de ani, iar altul de 87 de ani, o altă gravidă a fost preluată din localitatea Vişani şi un bărbat cu hemoragie digestivă, iar un altul cu varice esofagiană din Bordei Verde.

Şi în Vrancea, autorităţile luptă cu nămeţii pentru a-i scoate pe cei izolaţi.

Un copil în vârstă de 4 luni cu febră şi dureri abdominale a fost transportat, joi dimineaţa, din localitatea vrânceană Câmpineanca la spitalul din Focşani, echipajul SMURD folosindu-se un autovehicul pe şenile din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani.

„Zăpada viscolită formase dune care, pe alocuri, ajungeau la circa 2 metri. Misiunea a fost dificilă din cauza vizibilităţii reduse, condiţiilor meteo nefavorabile şi stratului gros de zăpadă, însă, după aproximativ două ore de luptă cu nămeţii, copilul însoţit de mamă a fost aduşi la unitatea spitalicească din municipiul Focşani, unde medicii de gardă au trecut imediat la investigaţii şi tratament”, a declarat locotenent Cristina Duţă purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.

Potrivit acestuia, a fost nevoie de mai bine de patru ore pentru ca, în cursul nopţii trecute, să-i fie salvată viaţa unui alt copil, având vârsta de aproape un an, din satul Slobozia Boteşti, comuna Măicăneşti, care prezenta simptome de febră, vomă şi tuse.

„Pentru a facilita accesul personalului din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, substaţia Măicăneşti, au acţionat două utilaje din cadrul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, iar deplasarea către unitatea spitalicească din Focşani a fost sprijinită de un utilaj pus la dispoziţie de societatea care administrează acest drum. În jurul orei 6.00 copilul a fost predat medicului de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ Focşani”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. 

O altă solicitare s-a primit în jurul orei 04.45 şi anunţa că o femeie din localitatea Suraia prezintă probleme medicale şi necesită ajutor specializat. Un echipaj SAJ Vrancea, însoţit de un utilaj de deszăpezire, s-a deplasat către locul indicat, pentru a transporta pacienta, care a ajuns la spital două ore mai târziu.

Elicopterul SMURD a fost solicitat pentru două urgenţe medicale în judeţul Constanţa, în cazul unei femei din satul Fântânele şi a unui copil din comuna Cogealac.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au informat că elicopterul SMURD a aterizat în localitatea Fântânele de unde a preluat o femeie în vârstă de 57 de ani, despre care se presupune că a suferit un accident vascular.

Totodată, la Fântînele a fost adus cu ambulanţa, din comuna Cogealac, un copil de 2 ani, diagnosticat prezumtiv cu bronhopneumonie. 

„Ambii pacienţi au fost preluaţi de către echipajul de pe elicopterul SMURD şi aduşi în siguranţă la Spitalul Judeţean Constanţa”, au precizat oficiali ai ISU Dobrogea.