Alertă în Siria: 13 noi cazuri de poliomielită. Virusul provine din Pakistan

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat luni treisprezece cazuri de poliomielită în rândul copiilor din nord-estul Siriei, confirmând faptul că această contaminare este legată de o tulpină de virus venită din Pakistan, după cum a relatat France Presse, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 07:23
Alertă în Siria: 13 noi cazuri de poliomielită. Virusul provine din Pakistan

„13 cazuri de virus sălbatic poliomielitic de tip 1 (PVS1) au fost confirmate în Republica Arabă Siriană”, a indicat OMS, într-un comunicat.

Secvenţierea genetică a indicat o legătură „cu un virus detectat în probe de mediu în Egipt, în decembrie 2012″, din aceeaşi familie ca şi virusul poliomielitic sălbatic detectat în Pakistan, se menţionează în text.

În plus, tulpini din aceeaşi familie au fost detectate în reţeaua de canalizare din Israel, Cisiordania şi Fâşia Gaza, în februarie 2013, aminteşte OMS în comunicat.

La 30 octombrie a.c., directorul general adjunct al OMS pentru poliomielită, Bruce Aylward, a furnizat date care indică faptul că virusul a ajuns în Siria pe cale terestră, ceea ce înseamnă că el prezintă un ‘risc pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu’.

Citeşte şi Povestea INCREDIBILĂ a unei familii din Siria: Şi-a găsit copilul pe care îl credea mort VIDEO

OMS şi UNICEF (Fondul mondial al Naţiunilor Unite pentru copii) au anunţat vineri că o campanie de vaccinare masivă este în curs de desfăşurare în Siria şi în alte şase ţări din Orientul Mijlociu, vizând protejarea a 20 de milioane de copii.

În Siria, această campanie îşi propune să imunizeze 1,6 milioane de copii împotriva poliomielitei, rubeolei, rujeolei şi oreionului. Un focar de poliomielită în Siria nu a mai fost din 1999.

„Având în vedere situaţia actuală din Republica Arabă Siriană, mişcările de populaţie şi nivelul de imunizare în domeniile-cheie, riscul privind o nouă extindere a virusului sălbatic poliomielitic de tip 1 în întreaga regiune este considerat ridicat”, afirmă OMS, precizând că o alertă a fost declanşată pentru căutarea altor posibile cazuri de contaminare.

Mai mult de 120.000 de persoane au fost ucise în Siria în doi ani şi jumătate de conflict şi mai multe milioane au migrat.