ALERTĂ la Marea Neagră: Şedinţă de urgenţă la Prefectura Constanţa

Autorităţile constănţene sunt în alertă după ce, în cursul zilei de joi, au fost semnalate irizaţii de hidrocarburi la capătul digului de larg, unde, în urmă cu 20 de ani, s-au scufundat două nave. Alarmant este faptul că, în momentul scufundării, în tancurile celor două nave erau aproape 700 de tone de păcură.

11 iul. 2014, 07:00
ALERTĂ la Marea Neagră: Şedinţă de urgenţă la Prefectura Constanţa

La sediul Prefecturii Constanţa, a fost convocat de urgenţă Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină, pentru a fi analizată situaţia apărută şi pentru a se stabili care sunt măsurile ce trebuie luate.

Într-o primă fază, autorităţile au luat măsura intervenirii pentru ca irizaţiile de hidrocarburi să nu se extindă.

„La faţa locului s-a intervenit cu şalupele «Cristal» şi «Rubin», aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) Constanţa, pentru instalarea a 400 de metri liniari de baraj antipoluant de mare, tip «cortină», care a fost fixat cu două ancore tip «corp mort». De asemenea, s-a folosit material absorbant pentru recuperarea agentului poluant existent”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

ANUNŢ IMPORTANT al autorităţilor privind calitatea apei mării pe litoralul românesc

În zilele următoare, zona va fi monitorizată în permanenţă, au adăugat autorităţile locale, „pentru a se putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune”.

Situaţia este îngrijorătoare, căci irizaţiile au apărut în dreptul zonei unde, în urmă cu 19 ani, mai precis în noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1995, s-au scufundat navele Paris, sub pavilion Malta, şi You Xiu, sub pavilion Hong Kong.

„În momentul scufundării, în tancurile de combustibil ale navelor existau, conform evidenţelor de la bordul navelor, 236 tone de păcură şi 11 tone motorină (nava Paris) şi 437 tone de păcură, 40 tone de ulei şi 17 tone de motorină (nava You Xiu)”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Constanţa pentru Cuget Liber.

De ce nu a fost scoasă păcura în 2009

Până în 2009, de scufundarea celor două nave se mai amintea doar în contextul invocării tragediilor petrecute în portul Constanţa. În octombrie 2009, însă, a apărut pentru prima dată o poluare determinată de fisurile apărute în tancurile navei Paris, din cauza eroziunii. La data respectivă, scafandrii ARSVOM au intervenit şi au cimentat fisurile.

Planul era ca, ulterior, tonele de combustibil să fie scoase la suprafaţă. Nici până în prezent, însă, sutele de tone de păcură nu au fost scoase, din cauza lipsei de fonduri. La acea vreme, operaţiunile au fost estimate la 20 de milioane de euro, per navă.

Reprezentanţii Prefecturii Constanţa au precizat pentru „Cuget Liber” faptul că, în zilele următoare, scafandrii vor verifica starea celor două nave. „Urmează să fie efectuate scufundări, mai ales că la această oră nu se ştie de la care dintre cele două nave provin irizaţiile de hidrocarburi. În 2009 s-a intervenit prin cimentarea fisurilor la tancurile navei Paris, nu şi la nava You Xiu. Soluţia a fost temporară, după cum s-a şi dovedit, căci nu a rezistat decât cinci ani, dacă se dovedeşte că poluarea provine de la nava respectivă”, au precizat autorităţile locale.

Navele Paris şi You Xiu s-au scufundat în urma unei furtuni puternice, incidentul fiind considerat unul dintre cele mai tragice evenimente din portul Constanţa, căci a dus la moartea a 54 de oameni. Imediat după incident, au fost recuperate doar nouă cadavre, restul personalului rămânând captiv în interiorul navelor.