Alertă medicală. O nouă epidemie la copii

Medicii sunt din nou în alertă. După rujeolă şi meningită, acum spitalele s-au umplut cu micuţi care suferă de infecţii respiratorii grave. Pediatrii spun că numărul copiilor cu boli provocate de adenovirusuri a crescut alarmant.

21 oct. 2016, 05:43
Alertă medicală. O nouă epidemie la copii

Medicii se confruntă acum cu o nouă epidemie provocată de adenovirusuri. Numai în ialomiţa, în ultima lună au fost raportate peste 1000 de cazuri de viroze.

Medicii spun că în fiecare zi, la Spitalul de Urgenţă ajung aproximativ 10 copii în stare gravă. Aceştia au dureri abdominale, vărsături şi febră foarte mare. Mulţi dintre ei au complicaţii şi sunt trimişi la spitalele din Capitală, acolo unde primesc tratament de specialitate.

Ce sunt adenovirusurile

Adenovirusurile sunt viruşi ADN care produc infecţii ale tractului respirator superior, conjunctivită, encefalită şi infectii ale sistemului nervos central, gastroenterită, limfadenită mezenterică acută (inflamaţia nodulilor limfatici de la nivelul abdomenului), fibroză interstiţială cronică (creştere anormală de ţesut conjunctiv), intususcepţie (tip de obstrucţie intestinală), pneumonie ce nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, tuse convulsivă, potrivit sănătateatv.ro.

Cum se contractează adenovirusul

Căile de răspândire a adenovirusurilor de la o persoană infectată la alta sunt variate. Tulpinile care provoacă infecția la nivelul căilor respiratorii se transmit pe fondul unei igiene incorecte a mâinilor, în urma contactului direct cu obiecte contaminate sau cu secrețiile infectate ale unui bolnav. Contractarea bolii se face și prin inhalarea aerului expirat de persoanele infectate.

Adenovirusurile care provoacă infecția la nivelul tractului intestinal se transmit prin contactul direct cu fecale infestate și apoi prin atingerea gurii, ochilor și a nasului cu mâinile contaminate.