ALERTĂ MEDICALĂ! Trei copii cu SHU, internaţi la Spitalul Marie Curie. DSP a declanşat o anchetă epidemiologică UPDATE

Trei copii sunt internați în prezent la Spitalul Marie Curie, pe secția de nefrologie, cu Sindrom Hemolitic Uremic (SHU), a declarat profesorul univ. dr. Mihaela Bălgrădean. Doi dintre aceştia sunt din Craiova, unde Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a declanşat o anchetă epudemiologică. 

29 sept. 2016, 09:10
ALERTĂ MEDICALĂ! Trei copii cu SHU, internaţi la Spitalul Marie Curie. DSP a declanşat o anchetă epidemiologică UPDATE

Potrivit medicului Mihaela Bălgrădean, doi dintre cei trei copii sunt dializați, unul fiind în stare gravă, cu manifestări neurologice.

„Avem trei cazuri. Doi sunt din Craiova și unul din București. Toți trei au vârsta în jur de un an. Două sunt fetițe și unul băiețel. Unul dintre cei trei copii este în stare foarte gravă, iar un altul prezintă anemie severă, însă nu este dializat. Doi sunt dializați peritoneal”, a explicat dr. Bălgrădean.

Unul din copiii internaţi, un băieţel a ajuns la spitalul din Craiova în urmă cu două săptămâni. Cel de-al doilea copil din Craiova, o fetiţă, a fost internată în data de 24 septembrie, cu diaree.

„Apoi au apărut manifestările renale şi copiii au fost transferaţi la Bucureşti. Am declanşat o anchetă epidemiologică. Se discută cu părinţii să vedem ce au mâncat, ce au băut”, a spus dr. Ştefan Popescu, purtătoruol de cuvânt al DSP Dolj, citat de Mediafax. 

Bacteria E-coli, găsită la trei persoane din anturajul fetiţei cu sindrom hemolitic uremic

La începutul acestui an, au fost înregistrate în România, cu precădere în judeţul Argeş, 24 de cazuri de afecţiuni digestive grave la copii, dintre care 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic.

Sindromul hemolitic uremic se caracterizează prin insuficienţă renală acută, anemie şi o scădere bruscă şi severă a numărului de trombocite, celulele care ajută la coagularea sângelui.

Mihaela Bălgrădean, şef secție nefrologie spitalul Marie Curie: „Cauza este o bacterie. Se discută de un tip de Escherichia coli, o baterie extrem de agresivă, care are elementele acestea de toxicitate maximă, care atacă peretele vascular”.