ALERTĂ METEO: Ninsori în 14 judeţe. Se va depune strat de zăpadă

ANM a emis marţi dimineaţa o nouă alertă meteo de nisnori în mai multe judeţe şi de ploi abundente în aproape toată ţara. 

24 nov. 2015, 07:59

COD GALBEN DE NINSORI: În intervalul 24 noiembrie, ora 16 – 25 noiembrie, ora 14, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei.

Ninsori şi oameni morţi din cauza frigului. Zăpezi şi temperaturi de -9 grade Celsius

Trecător şi izolat, precipitaţii mixte vor fi şi în zonele deluroase din restul teritoriului. În sudul şi sud-estul ţării se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15…20 l/mp. Precipitaţii, local mai abundente, se vor semnala şi pe parcursul zilelor următoare.

Elevii intră într-o minivacanţă de luni, dar inspectoratele şcolare pot decide punctual închiderea unităţilor de învăţământ dacă o impun condiţiile meteo nefavorabile. 

Prognoza meteo pentru următoarele zile. La munte a început să ningă VIDEO

Primele ninsori din acest sfârșit de an au căzut marți în masivele Parâng și Retezat, din județul Hunedoara, stratul de zăpadă fiind cuprins între 5 și 10 centimetri, potrivit estimărilor salvamontiștilor.

Cel mai mult a nins în Masivul Parâng, unde ninsoarea măsoară circa 10 centimetri. ‘A început să ningă din cursul nopții, dar este posibil ca zăpada să se topească, pentru că pământul este relativ cald’, a declarat pentru AGERPRES șeful Salvamont Petroșani, Dumitru Bârlida.

Un strat de zăpadă de aproximativ 5 centimetri s-a depus și în stațiunea Straja. ‘Este frig și prognoza arată o răcire a vremii’, a precizat George Resiga, de la Salvamont Lupeni.

În Masivul Retezat a nins începând de marți dimineața, dar grosimea ninsorii depuse nu depășește 5 centimetri, a apreciat primarul comunei Râu de Mori, Niculiță Mang. ‘Zăpada este încă apoasă. Dacă vor fi turiști care doresc să urce în stațiunea Râușor, la acest sfârșit de săptămână, nu vor fi probleme cu accesul spre această zonă de munte’, a dat asigurări edilul local.