Alertă MONDIALĂ: EBOLA este gata să SCAPE de sub CONTROL

Ebola ar putea scăpa de sub control în lipsa unui răspuns global, a avertizat Directorul Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), Tom Frieden.

02 sept. 2014, 19:21
Alertă MONDIALĂ: EBOLA este gata să SCAPE de sub CONTROL

Directorul Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), Tom Frieden, a avertizat marţi asupra riscului ca epidemia de Ebola, care afectează Africa de Vest, să scape de sub control în lipsa unui răspuns global major vizând oprirea ei, informează agenţiile EFE şi AFP, citate de Agerpres.

‘Nu este o problemă a Africii de Vest şi nici o problemă a Africii, este o problemă a întregii lumi şi toată lumea trebuie să răspundă’, a declarat la o conferinţă de presă Frieden, la întoarcerea sa dintr-o zonă afectată.

Potrivit expertului, în pofida eforturilor guvernului american, ale CDC şi ale altor ţări, numărul morţilor creşte în mod accelerat şi există temeri că va creşte şi mai mult. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat recent că numărul celor infectaţi ar putea ajunge la 20.000 înainte de a se putea opri extinderea acestei boli.

Citeşte şi Japonezii au creat un test de detectare a virusului Ebola în numai 30 minute

Responsabilul CDC a subliniat că este nevoie de ‘un răspuns covârşitor’ pentru a putea stăvili epidemia, care a ucis deja cel puţin 1.550 de persoane.

Lumea este pe cale să piardă lupta împotriva progresiei epidemiei de Ebola care afectează Africa de Vest, a avertizat, la rândul său, preşedinta Medicilor fără Frontieră (MSF), Joanne Liu. În contextul ‘celei mai grave epidemii de Ebola din istorie‘, liderii ‘nu reuşesc să blocheze această ameninţare transnaţională’, a precizat Joanne Liu, într-un discurs pronunţat la sediul ONU din New York.

Citeşte şi Bilanţ cutremurător. EBOLA a provocat peste 1.500 de morţi; numărul infectaţilor ar putea ajunge la 20.000

Joanne Liu i-a cerut comunităţii internaţionale să finanţeze mai multe paturi pentru a se crea o reţea de spitale de campanie, să trimită personal calificat şi să instaleze laboratoare mobile în Guineea, Sierra Leone şi în Liberia.

În cadrul aceleiaşi reuniuni de informare privind Ebola a statelor membre ale ONU, directoarea OMS, Margaret Chan, a declarat că ‘Ebola a devenit o ameninţare mondială care necesită un răspuns mondial’, subliniind că epidemia nu se limitează la ‘o maladie africană’.