Alertă: Rusia survolează spaţiul aerian al Turciei

Rusia va efectua primul zbor de observaţie în cadrul programului internaţional Open Skies 2016 în Turcia, au anunţat oficiali din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova.

02 feb. 2016, 09:20
Alertă: Rusia survolează spaţiul aerian al Turciei

„Ca parte a implementării tratatului internaţional Open Skies, un grup de inspectori ruşi va efectua un zbor de observaţie la bordul unei aeronave An-30B deasupra teritoriului Turciei”, a explicat Serghey Ryzhkov, şeful Centrului Naţional de Reducere a Riscurilor Nucleare pentru agenţia TASS.

Avionul rusesc va efectua misiuni de observaţie asupra capacităţilor nucleare din Turcia în perioada 1-5 februarie, conform tratatului Open Skies, punctul de plecare fiind aeroportul Eskisehir.

Autonomia de zbor a avionului An-30B este de 3.800 de kilometri, ceea ce înseamnă că aeronava va putea să efectueze zboruri pe o distanţă de aproximativ 1.900 de kilometri în interiorul Turciei.

Ryzhkov a explicat că echipajul aeronavei va respecta traseul stabilit cu ţara gazdă, la bord urmând să se afle şi specialişti turci care vor putea folosi aparatele de observaţie instalate pe avion.

Scopul principal al tratatului Open Skies este de a monitoriza respectarea înţelegerilor privind controlul aprovizionării cu armament şi să extindă capabilitatea de a preveni crizele politice regionale în baza tratatelor convenite în cadrul OSCE şi a altor instituţii internaţionale.

Misiunea asumată de ruşi în cadrul acestui zbor vine într-un moment delicat, când relaţiile dintre Moscova şi Ankara au ajuns într-un punct critic, după ce aviaţia militară din Turcia a doborât pe 24 noiembrie 2015 un bombardier rusesc ce opera pe frontul din Siria, sub acuzaţia de violare a spaţiului aerian naţional.

La sfârşitul lunii ianuarie, Ankara a acuzat că un alt avion militar al Rusiei a pătruns neautorizat în spaţiul aerian turcesc. Încercarea preşedintelui Recep Erdogan de a dialoga cu omologul său de la Kremlin pe această temă a fost respinsă de Vladimir Putin.