Alerte meteo pentru mai multe zone ale României. Vor fi ploi însemnate cantitativ, vijelii şi grindină

Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben de tip nowcasting pentru mai multe judeţe, unde se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse, grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De la ora 14 intră în vigoare o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă din această după-amiază până luni seara.

RomaniaTV.net
10 iun. 2018, 09:44
Alerte meteo pentru mai multe zone ale României. Vor fi ploi însemnate cantitativ, vijelii şi grindină

COD GALBEN, valabil de la ora 22:20 până la ora 23:30

In zona: Județul Sălaj: Jibou, Cehu Silvaniei, Hereclean, Someș-Odorhei, Sălățig, Năpradea, Letca, Mirșid, Crișeni, Benesat, Dobrin, Șamșud, Coșeiu;
Județul Maramureş: Ulmeni, Băița de Sub Codru, Băsești, Oarța de Jos, Bicaz, Ariniș;
Județul Satu Mare: Bogdand, Hodod, Socond;

Se vor semnala frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter de aversă care vor depăşi local 20 … 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici.

COD PORTOCALIU, valabil de la ora 21:45 până la ora 23:00

In zona: Județul Maramureş: Șomcuta Mare, Ulmeni, Mireșu Mare, Satulung, Recea, Fărcașa, Ardusat, Băița de Sub Codru, Asuaju de Sus, Gârdani, Sălsig, Ariniș;
Județul Satu Mare: Satu Mare, Livada, Medieșu Aurit, Lazuri, Odoreu, Vetiș, Păulești, Culciu, Micula, Dorolț, Botiz, Viile Satu Mare, Apa, Crucișor, Bârsău, Homoroade, Pomi, Valea Vinului, Agriș;

Se vor semnala  frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter de aversă care vor depăşi local 30…35 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă din această după-amiază până luni seara, la nivelul întregii ţări. Vor fi ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi căderi de grindină.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 14 – 11 iunie, ora 23;
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică;

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului, precum și la deal și la munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar izolat.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

PROGNOZA METEO. Vreme instabilă în următoarele zile

Vremea va fi călduroasă, cu temperaturi în creştere în mare parte din ţară şi disconfort termic în accentuare cu precădere în regiunile din jumătatea de sud.

PROGNOZA METEO LUNI. În regiunile sudice vremea va fi călduroasă, valorile cele mai mari de temperatură urmând a se înregistra în Câmpia Română şi în Lunca Dunării, unde disconfortul termic va fi în accentuare, iar gradul de instabilitate atmosfericã va fi ridicat în vestul, centrul şi nordul ţării şi în zonele de deal şi de munte din rest. Astfel, vor fi intervale de timp cu înnorări accentuate, averse, descărcãri electrice şi intensificãri de scurtă durată ale vântului în Maramureş, Banat, Crişana, local în Transilvania, Moldova, zona montană, dar şi cea deluroasă din Muntenia şi Oltenia. Local ploile vor fi torenţiale, iar în timp scurt se vor înregistra cantităţi importante de apă, cu precădere în regiunile nord-vestice şi la munte. Izolat va cădea grindină şi vor fi posibile vijelii. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în Maramureş şi 33…34 de grade în sudul Munteniei şi al Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 13 şi 21 de grade.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

PROGNOZA METEO MARŢI. Vremea va fi călduroasă, cu temperaturi în creştere în mare parte din ţară şi disconfort termic în accentuare cu precădere în regiunile din jumătatea de sud. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice (averse, descãrcãri electrice, intensificări de scurtă duratã ale vântului), deşi mai reduse ca intensitate faţã de zilele precedente, se vor semnala în special în a doua parte a zilei şi în orele serii, în nordul şi nord-vestul teritoriului şi în toată zona montană şi pe arii mai restrânse în rest. Izolat ploile vor fi torenţiale şi vor fi posibile cãderi de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 şi 34 de grade, iar cele minime între 12 şi 22 de grade.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI
Vremea va călduroasă, cu o maximă termicã în jurul a 33 de grade şi disconfort în accentuare. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 18…19 grade.

PROGNZOZA METEO MIERCURI. În vestul, sud-vestul, nordul şi parţial centrul ţării, precum şi la munte instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin înnorări, averse, izolat torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi punctiform cãderi de grindină. Local se vor cumula şi cantităţi de apă mai însemnate. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară şi cu disconfortul termic ridicat, cu precădere în Câmpia Română; cerul va fi variabil, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor fi posibile izolat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 26 şi 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 şi 20 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI
Va fi în continuare vreme călduroasã şi disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în a doua parte a zilei şi seara când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 20 de grade, uşor mai scăzutã în zona preorăşenească.

TENDINTA

JOI – Vremea va fi în general instabilă mai ales în jumătatea de vest a ţãrii, unde vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În regiunile sud-estice va persista o vreme cãlduroasă, local cu disconfort termic, iar cerul va fi variabil. Maximele termice vor fi cuprinse între 24 şi 34 de grade, iar cele minime între 12 şi 20 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni.

VINERI, SÂMBĂTĂ si DUMINICĂ – Valorile termice se vor situa în general peste mediile obişnuite ale perioadei, iar în sud-estul ţãrii vor continua să caracterizeze o vreme călduroasă. Local şi temporar vor fi manifestări de instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor.