PNL şi PDL au spus DA: Congresul comun a aprobat FUZIUNEA. Noul partid se va numi PNL

Alianţa DA care în urmă cu 10 ani l-a dus pe Traian Băsescu la Cotroceni se reface. PNL şi PDL s-au reunit sâmbătă în Congres comun pentru a valida fuziunea dintre cele două partide, dar şi alianţa electorală pentru prezidenţiale. Foştii preşedinţi ai celor două partide, Crin Antonescu şi Emil Boc, au fost marii absenţi ai Congresului.

26 iul. 2014, 07:54
PNL şi PDL au spus DA: Congresul comun a aprobat FUZIUNEA. Noul partid se va numi PNL

Liberalii şi democrat-liberalii au dat undă verde noii formaţiunii ce va rezulta din fuziunea dintre cele două partide şi care se va numi PNL. Înainte de Congresul comun, PNL şi PDL s-au reunit separat în forurile superioare de conducere.

UPDATE 14.25 Preşedintele PDL, Vasile Blaga: „Suntem astăzi împreună pedelişti şi penelişti din toată ţara, suntem astăzi împreună prima dată după multă vreme într-un număr atât de mare în numele unui obiectiv atât de important. Reuniunea noastră are o misiune istorică. Nu sunt vorbe mari, o simţim cu toţii. Ceea ce construim astăzi nu este nici Alianţa Dreptate şi Adevăr II, nu este nici CDR II, nu este nici măcar USL II, ca să nu se mai consume degeaba propaganda lui Ponta. Astăzi am semnat împreună certificatul de naştere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria modernă a României”.

UPDATE 13.30 Protocolul fuziunii prin contopire între PNL şi PDL a fost aprobat cu unanimitate de voturi de congresul comun al liberalilor şi democrat-liberalilor.

Protocolul de fuziune prin contopire între PNL şi PDL prevede că denumirea noului partid va fi Partidul Naţional Liberal, iar cea prescurtată este PNL, alegerile interne urmând să se desfăşoare pe baza statutului noii formaţiuni începând cu 1 ianuarie 2017. Potrivit protocolului, Partidul Naţional Liberal rezultat din fuziune se organizează şi funcţionează potrivit statutului, Protocolului de fuziune, precum şi Legii partidelor politice.

Alegerile interne în Partidul Naţional Liberal rezultat din fuziune la nivel naţional se vor desfăşura, pe baza statutului noului partid, începând cu 1 ianuarie 2017, prevede Protocolul. Semnul permanent al partidului este o săgeată într-un cerc format din 12 stele sub care se află prescurtarea PNL, ansamblul fiind încadrat într-un pătrat cu colţuri rotunjite, acesta fiind şi semnul electoral al noului partid. De asemenea, documentul prevede că un partid va da candidatul la preşedinţie, iar celălalt premierul.

Liberalii şi democrat-liberalii au adoptat şi Statutul noului Partid Naţional Liberal rezultat din fuziunea PNL cu PDL, care prevede că PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal şi al Partidului Naţional Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru şi galben, potrivit statutului noului partid. De asemenea, a fost votat Programul politic al noi formaţiuni politice.

UPDATE 13.15 Delegaţii la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL şi cei prezenţi la Congresul Extraordinar al PNL s-au reunit, sâmbătă, în şedinţa comună în care se va vota protocolul de fuziune prin contopire între PDL şi PNL şi Protocolul alianţei electorale ‘ACL PNL-PDL’.  La intonarea Imnului naţional, a fost omis numele Traian.

Klaus Iohannis, ATAC la trădători: Oameni pe care i-am făcut miniştri au devenit fraţi cu PSD

UPDATE 13.05 Preşedintele PNL, Klaus Iohannis: „Am avut, şi noi, şi cei din Partidul Democrat Liberal, înţelepciunea de a conştientiza că avem datoria să fim cheia de boltă a echilibrării scenei politice româneşti. Vorbim despre două partide mari, despre un trecut sensibil şi despre un context politic dificil, însă am căutat elementele şi valorile care ne unesc, nu care ne dezbină. A existat şi există o voinţă reală şi susţinută de a clădi o dreaptă unită, de a conferi, aşa cum spuneam, scenei politice din România echilibrul de care are nevoie. Astăzi creăm, împreună cu colegii din PDL, marele Partid Naţional Liberal. Şi nu doar numele, ci tradiţia, istoria, valorile noastre se regăsesc în marele PNL. Ne aflăm în faţa unui moment istoric pentru PNL, un moment marcat de redefinire şi reconfigurare structurală, însă cred eu ne va spori puterea şi determinarea. Prin păstrarea numelui PNL am reuşit să impunem conservarea simbolurilor noastre, ale celor peste 139 de ani de tradiţie istorică. Pentru noi şi pentru cei care ne vor acorda încrederea această zi reprezintă momentul unui nou început, sper, începutul unui deceniu de liberalism, prosperitate şi stat de drept”.

UPDATE 13.00 Scandal, la finalul Convenției Naționale a PDL. Conducerea partidului a comis o greșeală organizatorică și nu i-au acordat cuvântul Monicăi Macovei, deși i se promisese că va putea urca pe scenă să-și susțină punctul de vedere, scrie stiripesurse.ro.

DISPUTE LA PDL. Monica Macovei a fost OMISĂ la momentul discursurilor: „V-ați stricat Convenția!”

UPDATE 12.55 La intonarea Imnului naţional, de la Congresul extraordinar al PNL, a fost omisă strofa în care se face referire la „un nume de Traian”. Congresul PNL a durat doar 20 de minute.

UPDATE 12.45 Liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat, în deschiderea celei de-a treia Convenţii Extraordinare a PDL în care s-a validat protocolul de fuziune prin contopire cu PNL, că soluţiile cele mai bune pentru un partid pe care-l iubeşte, Partidul Democrat Liberal, sunt cele privind desemnarea unui candidat comun la prezidenţiale din PDL-PNL şi fuziunea democrat-liberalilor cu liberalii: „V-o spun cu toată credinţa şi cu responsabilitatea fiecărui cuvânt, cele mai bune soluţii sunt candidat comun la preşedinţie PDL-PNL şi fuziunea dintre PDL şi PNL. Candidatul ambelor partide va avea prima şansă la câştigarea alegerilor prezidenţiale. Fuziunea dintre PDL şi PNL răspunde aşteptărilor românilor şi va oferi ţării soluţii realiste, durabile, pentru dezvoltarea, modernizarea şi îmbunătăţirea nivelului de trai”.

„Alianţele sunt foarte bune ca etapă. Alianţele politice în România au început cu o veselie de neuitat şi s-au încheiat cu o divorţuri zgomotoase. (…) Astăzi vom semna certificatul de naştere a noului partid. Şi acum o spun răspicat de aici ca să mă auziţi cu toţii şi o să o spun şi liberalilor. Odată ce astăzi în forurile supreme de conducere ale celor două partide şi noi, şi liberalii luăm decizia politică a fuziunii nu mai este cale de întors. Ce va face astăzi PDL şi PNL în congrese şi apoi în congres comun nu se mai desface”.

UPDATE 12.30 Congresul extraordinar al PNL a votat, cu unanimitate de voturi, protocolul de fuziune cu PDL, statutul şi programul politic ale noului partid şi protocolul alianţei electorale ‘ACL PNL-PDL’. Statutul noii formaţiuni a primit un vot împotrivă, iar programul politic o abţinere. Protocolul alianţei electorale ‘ACL PNL-PDL’ a fost votat cu unanimitate de voturi.

VASILE BLAGA îşi sărbătoreşte ZIUA DE NAŞTERE chiar în ziua Congresului de fuziune

UPDATE 12.15 Protocolul de fuziune prin contopire între PDL şi PNL a fost aprobat de Convenţia Naţională Extraordinară a PDL. Delegaţii PDL au votat Statutul PNL-PDL, care prevede că PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal şi al Partidul Naţional Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru şi galben

UPDATE 12.00 Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat sâmbătă, la Convenţia Naţională a PDL, că, alături de democrat-liberali, vor lupta pentru ca Victor Ponta să nu ajungă preşedintele României şi să nu rămână prim-ministru: „Victor Ponta este suma tuturor defectelor şi a neputinţelor noastre. Este întruchiparea unui eşec al conştiinţelor noastre de multe ori obosite în a mai face deosebirea între bine şi rău, între minciună şi adevăr. Noi vom lupta ca Victor Ponta să nu ajungă preşedintele României şi nici să nu rămână prim-ministrul României. Viaţa politică a lui Victor Ponta se va încheia în acest an şi va rămâne în sarcina istoricilor să îl aşeze în subsolul paginilor frumoase din istoria naţiunii. Nu pe el însă îl învingem, ci toată trupa de corupţi şi de mincinoşi pe care PSD şi aliaţii săi au construit-o pentru a se lăfăii în impostură şi ticăloşie. România trebuie eliberată de toţi cei care îi seamănă lui Victor Ponta”.

VICTOR PONTA, despre Congresul de fuziune PNL-PDL: O reuniune a nebunilor şi mişeilor sub acelaşi acoperiş

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, le-a urat bun-venit membrilor Forţei Civice în rândul democrat-liberalilor: ‘Fiţi bine-veniţi în PDL care să ştiţi că are mare grijă mai ales de cei care vin în rândurile lui. Noi nu i-am trata niciodată diferit pe cei mai noi sau mai vechi. Vă veţi simţi foarte bine în acest partid.(…) Împreună suntem şi mai puternici şi vom merge şi mai departe şi mai uniţi şi mai puternici către noua mare construcţie de centru-dreapta’.

UPDATE 11.50 Delegaţia Permanentă a PNL a votat sâmbătă protocolul alianţei electorale cu PDL ‘ACL PNL-PDL’. După Delegaţia Permanentă, liberalii se vor reuni în Congres extraordinar, iar ulterior în congres comun cu PDL pentru fuziune.

UPDATE 11.45 Convenţia Naţională Extraordinară a PDL a aprobat sâmbătă în şedinţă comună cu Convenţia Naţională Extraordinară a partidului Forţa Civică, protocolul de fuziune prin absorbţie a formaţiunii conduse de Mihai Răzvan Ungureanu. Decizia a fost aprobată cu două abţineri.

UPDATE 11.20 Convenţiile Naţionale Extraordinare ale PDL care urmează să consfinţească protocoalele de fuziune prin contopire cu liberalii şi, respectiv, aprobarea noii alianţe electorale ‘ACL PNL-PDL’ au început sâmbătă la Palatul Parlamentului.

UPDATE 11.15 Convenţia Naţională Extraordinară a Partidului Forţa Civică a decis sâmbătă, la Palatul Parlamentului, fuziunea prin absorbţie cu Partidul Democrat Liberal, hotărârea fiind adoptată cu unanimitate de voturi de cei 221 de delegaţi prezenţi la reuniune, înregistrându-se doar trei abţineri.

___________________________________________________________________________

Crin Antonescu, deşi este cel care a demarat fuziunea cu PDL, nu va participa la Congres, motivând că nu se află în ţară.

De asemenea, fostul preşedinte al PDL, Emil Boc, a anunţat că nu va fi prezent la Congres, acesta declarându-se un adversar al fuziunii, preferând doar o alianţă electorală a celor două partide.

„Îmi păstrez acelaşi punct de vedere negativ cu privire la topirea PDL în PNL şi nu voi participa la Congresul de fuziune, dar sunt un susţinător categoric al dreptei pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din această toamnă, cu un candidat care să îl bată pe Victor Ponta în turul al doilea. Eu am rămas la punctul de vedere că alianţa este soluţia pentru aceste alegeri, şi nu fuziunea prin absorbţie. Ce trebuie făcut acum este ca această alianţă să câştige alegerile prezidenţiale”, a declarat recent Emil Boc.

Liberalii şi democrat-liberalii vor aproba, în Congresul comun, statutul noii formaţiuni rezultate în urma fuziunii, dar şi a noii alianţe electorale ‘ACL PNL-PDL’ care va susţine candidatul la Preşedinţie.
 

Înainte de congresul comun, liberalii se reunesc în Delegaţia Permanentă şi în Congres extraordinar, iar democrat-liberalii în Convenţii Naţionale extraordinare. PDL aprobă în forurile de conducere şi fuziunea prin absorbţie cu Forţa Civică.

La congresul comun sunt aşteptaţi 2.245 de delegaţi, potrivit secretarului general adjunct al PDL, Marian Zlotea.

Textul protocolului alianţei electorale între PNL şi PDL ce urmează să fie aprobat în cadrul congresului de fuziune a celor două partide programat pentru sâmbătă prevede că Alianţa Creştin Liberală Partidul Naţional Liberal – Partidul Democrat Liberal are ca obiectiv participarea cu un candidat şi un program electoral comun la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.  Semnul electoral al alianţei este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra cărora se află acronimul ACL.

Emil Boc: Numele PNL pentru PDL este nedrept. Cu numele noii formaţiuni ar mai trebui aşteptat

Conducerea alianţei, precum şi coordonarea campaniei electorale se asigură de către conducerea operativă desemnată în acest sens. Conducerea operativă va fi una paritară, constituită din şase membri ai PNL şi şase ai PDL, respectiv liberalii Klaus Iohannis, Teodor Atanasiu, Sorin Frunzăverde, Ludovic Orban, Marian Petrache, Eduard Hellvig şi democrat-liberalii Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Cătălin Predoiu, Gheorghe Falcă, George Scripcaru şi Mircea Hava.

FUZIUNEA PNL-PDL, finalul unui maraton de ÎNJURĂTURI şi MAZILIRI. Duşmanii se reunesc într-o nouă „casă”

Ultima necunoscută a colaborării PNL – PDL o constituie candidatul la prezidenţiale, în următoarea săptămână urmând a fi efectuate măsurători sociologice în care vor intra candidaţii Cătălin Predoiu (PDL) şi Klaus Johannis (PNL), liberalul având prima şansă în a fi desemnat candidatul Alianţei Creştin Liberală în competiţia pentru câştigarea Palatului Cotroceni.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat sâmbătă că, alături de democrat-liberali, vor lupta pentru ca Victor Ponta să nu ajungă preşedintele României şi să nu rămână prim-ministru.

‘Prima bătălie a început deja. Astăzi este prima zi a războiului pe care îl vom câştiga. Nu este o luptă pe care o ducem împotriva unui om, nu este doar o luptă pe care o ducem împotriva lui Victor Ponta. Victor Ponta este suma tuturor defectelor şi a neputinţelor noastre. Este întruchiparea unui eşec al conştiinţelor noastre de multe ori obosite în a mai face deosebirea între bine şi rău, între minciună şi adevăr. Noi vom lupta ca Victor Ponta să nu ajungă preşedintele României şi nici să nu rămână prim-ministrul României. Viaţa politică a lui Victor Ponta se va încheia în acest an şi va rămâne în sarcina istoricilor să îl aşeze în subsolul paginilor frumoase din istoria naţiunii. Nu pe el însă îl învingem, ci toată trupa de corupţi şi de mincinoşi pe care PSD şi aliaţii săi au construit-o pentru a se lăfăii în impostură şi ticăloşie. România trebuie eliberată de toţi cei care îi seamănă lui Victor Ponta’, a susţinut Mihai-Răzvan Ungureanu, la Convenţia Naţională a PDL, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

El a afirmat că îşi va pune toată puterea în slujba unui scop – ‘PDL, coloană vertebrală a viitorului partid de centru-dreapta’.

‘Personal, nu mă voi opri până când nu vom fi siguri de victorie. Nu există preţ pe care să refuz să îl plătesc pentru a ne asigura de victorie în alegerile prezidenţiale. Astăzi vă spun că îmi voi pune toată puterea în slujba unui scop – PDL coloană vertebrală a viitorului partid de centru-dreapta, PDL la guvernare alături de aliaţii săi’, a subliniat M.R. Ungureanu.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, le-a urat bun-venit membrilor Forţei Civice în rândul democrat-liberalilor.

‘Fiţi bine-veniţi în PDL care să ştiţi că are mare grijă mai ales de cei care vin în rândurile lui. Noi nu i-am trata niciodată diferit pe cei mai noi sau mai vechi. Vă veţi simţi foarte bine în acest partid.(…) Împreună suntem şi mai puternici şi vom merge şi mai departe şi mai uniţi şi mai puternici către noua mare construcţie de centru-dreapta’, a spus Vasile Blaga. AGERPRES/(A – autor: Florentina Ştefănescu, editor: Ştefan Gabrea)

Delegaţii la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL şi cei prezenţi la Congresul Extraordinar al PNL s-au reunit, sâmbătă, în şedinţa comună în care se va vota protocolul de fuziune prin contopire între PDL şi PNL şi Protocolul alianţei electorale ‘ACL PNL-PDL’.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Florea)