Alimente alergenice la care să renunţi cât alăptezi

Cele mai norocoase mămici pot mânca absolut orice îşi doresc în perioada de alăptare, fără ca asta să afecteze în vreun fel bebeluşul. Există însă şi cazuri în care o porţie infimă dintr-un aliment considerat alergenic îţi face micuţul să fie agitat şi să manifeste simptome de alergie.

15 aug. 2017, 19:33
Alimente alergenice la care să renunţi cât alăptezi

Asta deoarece substantele pe care tu le ingerezi (fie ca e vorba de alimente, plante medicinale si produse naturiste sau medicamente uzuale) ajung in rezervele tale de lapte si, de acolo, in stomacelul delicat al puiului tau.

In mod tipic, simptomele de alergie alimentara la bebelusi includ: iritabilitate, diaree, eruptii cutanate, gaze, scaune tari sau apoase, rinoree, tuse, congestie. De asemenea, micutul tau ar putea avea varsaturi sau vei observa sa refuza sanul si chiar scuipa mancarea atunci cand te-ai infruptat dintr-un aliment care il deranjeaza si i-a provocat in trecut disconfort. De ce se intampla asta? Ceea ce mananci sau bei schimba gustul si chiar mirosul laptelui tau, asa ca bebelusul poate recunoaste rapid ce anume i-a dat de furca in alte ocazii.

Ce sa scoti din meniu cat dureaza alaptarea

1. Crustaceele si fructele de mare
Dupa cum arata studiile, daca in familie exista deja cazuri de alergii alimentare (voi, parintii vostri sau alte rude au alergii la anumite mancaruri), atunci cresc sansele ca bebelusul tau sa dezvolte o astfel de alergie (nu neaparat la acelasi tip de aliment), iar simptomele alergice sa-si faca simtita prezenta mai de timpuriu. Cu alte cuvinte, daca sotul tau e alergic la creveti si homar, chiar daca tu nu ai nicio problema cu ele, e bine sa stai departe de fructe de mare si crustacee cat dureaza alaptarea.

2. Ouale
Alergiile la oua (si in special la albusul de ou) sunt foarte raspandite printre cei mici. Si, pentru ca foarte multe dintre produsele pe care le dam copiilor pot contine ou – incepand de la paine, biscuiti si pana la inghetata –, e destul de dificil sa ne dam seama ca alergia micutului a aparut din cauza oualor. Cea mai buna tactica la care pot recurge mamicile care alapteaza natural (si sunt ingrijorate ca bebelusii lor au o alergie alimentara) este sa elimine din dieta lor toate alimentele considerate alergenice: lactate, soia, oua, grau, nuci si alune, fructe de mare.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.