Alimente din cauza cărora poţi face pietre la rinichi

În afecțiunea numită litiază renală, pietrele la rinichi de dimensiuni mari pot bloca tractul urinar, producând o durere intensă. Unele persoane sunt predispuse la această boală, de aceea este indicat să evite anumite alimente.

10 mart. 2017, 09:43
Alimente din cauza cărora poţi face pietre la rinichi

Sarea

Dacă este consumată în exces, este considerată un inamic al sănătății. Oricât ți-ai dori să o eviți, sarea este prezentă într-o grămadă de alimente, în semipreparate, ba chiar și în dulciuri. Medicii ridică un semnal de alarmă la adresa ei și spun că duce printre altele la retenția de apă din organism și ajunge să fie „stocată” la nivelul rinichilor. Ca să nu mai spunem că este responsabilă de creșterea tensiunii arteriale și favorizează îngrășarea.

Carnea roșie

Specialiștii spun că nu este bine să mănânci prea multă carne roșie (carne de vită, mânzat, porc, oaie, capră sau iepure), deoarece duce la formarea calculilor renali (pietre la rinichi).

Acest tip de carne este bogat în acid uric și purine. Dacă acidul uric se regăsește într-o concentrație foarte mare în organism, se pot forma pietre la rinichi sau te poți îmbolnăvi de gută.

Ar trebui evitate și fasolea, varza, deoarece sunt alimente bogate în purine (compuși organici din acidul uric).

Cafeina

Obișnuiești să bei în fiecare zi multă cafea? Ar trebui să știi că poate provoca formarea pietrelor la rinichi. În urma consumului mărit de cafea, rinichii vor începe să funcționeze mai greu, astfel substanțele nocive pe care le-ai elimina în mod obișnuit se vor sedimenta, transformându-se în calculi renali.
Cafeina nu este prezentă doar în cafea, ci și în ceai sau în unele băuturi carbogazoase. Băuturile respective cresc nivelul de calciu din urină și provoacă probleme la nivelul rinichilor.

Alte alimente dăunătoare rinichiilor
– îndulcitorii artificiali,
– fructele de mare,
– verdețurile,
– ciocolata,
– nucile (bogate în oxalați),
– alunele,
– ficatul,
– țelina,
– sfecla de zahăr,
– lactatele.
Află cum să eviți formarea pietrelor la rinichi AICI