Alimente esenţiale în timpul sarcinii

Dintre toate grupele de nutrienti, acizii grasi Omega-3 sunt poate cei mai importanti in perioada de sarcina, fiind foarte pretiosi atat pentru sanatatea bebelusului, cat si a mamicii. Acizii grasi Omega-3 au un rol crucial in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central al fatului, contribuind totodata la formarea retinei. In acelasi timp, scad riscul de preeclampsie, de nastere prematura si de depresie postnatala. Asa se explica de ce alimentele bogate in Omega-3 nu ar trebui sa lipseasca din dieta gravidutelor. Vezi mai jos cateva sugestii pentru toate buzunarele.

26 apr. 2015, 19:59
Alimente esenţiale în timpul sarcinii

Varza
E timpul pentru un picnic! O portie de varza (cat sa incapa intr-o cana) iti ofera 170 mg de acizi grasi Omega-3. Alte motive sa alegi varza? Aceasta leguma este plina de fibre si este o sursa bogata de vitamina C, E si B.

Conopida
Aceeasi portie de conopida contine 210 mg de acizi grasi Omega-3 (aproximativ 10% din cantitatea zilnica necesara), indiferent daca este gatita la aburi, sotata usor sau cruda. Conopida este bogata si in vitamina C, fibre si vitamina B6 – toate fiind benefice pentru organism, indiferent daca esti deja mamica sau urmeaza sa fii.

Cod
Cu 320 mg de Omega-3 la o portie de 120 de grame, codul reprezinta alegerea perfecta pentru a-ti suplimenta dieta cu acizi grasi esentiali. Ca si ansoa, codul este un peste cu putin mercur, asta insemnand ca il poti consuma cu moderatie. Femeile insarcinate si cele care alapteaza pot manca pana la 350 de grame de peste cu putin mercur pe saptamana. Nu-ti place pestele? Incearca un supliment cu ulei din ficat de cod! Fiecare lingura ofera 2.800 mg de Omega-3.

Seminte de in
Pune o lingura de seminte de in peste salate. Tocmai ai adaugat 1.750 mg de Omega-3 in farfurie! Semintele bogate in fibre pot, de asemenea, sa fie puse intr-o briosa sau in aluatul de la clatite, ori poti folosi seminte macinate ca inlocuitor partial pentru faina, in diverse retete. Daca vrei o sursa mai concentrata de Omega-3, alege uleiul din aceste seminte – contine 6.900 mg la fiecare lingura.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro