Alina Bica, condamnată la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Horia Simu-patru ani de închisoare

Instanţa supremă i-a condamant, joi, pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe omul de afaceri Horia Simu la patru ani şi pe fostul şef al ANAF Şerban Pop la cinci ani de închisoare,în dosarul privind fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al lui Simu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

26 ian. 2017, 07:45
Alina Bica, condamnată la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Horia Simu-patru ani de închisoare

UPDATE: Alina Bica, fost şef DIICOT, a fost condamnată, joi, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului în dosarul Bica-Simu, decizia nefiind definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o, joi, pe Alina Bica, fostul procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului, încadrarea juridică fiind schimbată din luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu în favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Şi în cazul acestuia, încadrarea juridică a fost schimbată din complicitate la infracţiunea de dare de mită în trafic de influenţă.

Totodată, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă. Şi în cazul acestuia, judecătorii instanţei supreme au schimbat încadrarea juridică din dare de mită în cumpărare de influenţă.


Alina Bica este acuzată că în 2014, pe când era șefa DIICOT,  a acceptat 17.500 de euro de la Horia Simu, printr-un intermediar, respectiv fostul șef al ANAF Șerban Pop,  pentru a pune presiune pe procurorii din subordinea ei astfel încât dosarul omului de afaceri să fie închis. 

Decizia de joi nu va fi definitivă.

După ce a fost deschis acest dosar, procurorii au revizuit dispoziția de clasare a dosarului lui Horia Simu și au cerut reluarea anchetei, dar nu au primit încă o decizie în acest sens. 

Alina Bica mai este este implicată în două din cele cinci dosare „ANRP”.