Alina Gorghiu: Am primit răspuns de la Guvern privind alegerea primarilor într-un tur

Guvernul a răspuns la plângerea prealabilă depusă de PNL împotriva alegerii primarilor într-un tur de scrutin, a anunţat marţi Alina Gorghiu, copreşedintele PNL. Prin urmare, pot fi continuate demersurile privind invocarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor legate de alegerea primarilor într-un singur tur.

RomaniaTV.net
08 mart. 2016, 11:57
Alina Gorghiu: Am primit răspuns de la Guvern privind alegerea primarilor într-un tur

Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a anunțat marți că Guvernul a răspuns la plângerea prealabilă a partidului, ca urmare putând fi continuate demersurile privind invocarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor legate de alegerea primarilor într-un tur de scrutin.

„Vești bune: Guvernul a răspuns astăzi la plângerea prealabilă a PNL, astfel că putem continua demersurile care deschid calea invocării excepției de neconstituționalitate a prevederilor legate de alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Obiectivul: mai multă reprezentativitate a celor aleși, mai multă democrație”, a scris marţi Alina Gorghiu pe Facebook.

Pe 12 februarie, Alina Gorghiu anunța că PNL a depus la Guvern plângerea prealabilă pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. Potrivit legii contenciosului administrativ, Guvernul are la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde plângerii prealabile a PNL. Răspunsul este necesar pentru ca liberalii să se poată adresa instanţei.

În cazul legilor în vigoare Curtea Constituţională poate fi sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate doar de către instanţa de judecată sau de arbitraj comercial în faţa căreia s-a invocat excepţia sau direct, de Avocatul Poporului.

„Astăzi am reușit să depunem la Secretariatul General al Guvernului plângerea prealabilă pe tema alegerilor în două tururi. Este necesară această procedură prealabilă pentru a putea depune acțiunea în contencios-administrativ. Încercăm să ne încadrăm în intervalul de timp care și așa este foarte redus pentru a putea ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus, anume de a avea un proces electoral în două tururi, care presupune democrație, presupune reprezentativitate, presupune legitimitate pentru alesul local și, de ce nu, dă liber competiției în România”, declara pe 12 februarie liderul PNL.

Citeşte şi: Protocolul PSD-UNPR se clatină. Neculai Onţanu: UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi