Alina Gorghiu: Sper că CCR va da foarte repede un răspuns şi Dăncilă nu mai uită că e premier când pleacă în concediu

Senatorul liberal Alina Gorghiu speră ca CCR să dea foarte repede un răspuns în cazul conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, sesizat de preşedintele Klaus Iohannis. Ea afirmă că într-un stat democratic premierul nu poate pleca în concediu fără să îl informeze pe şeful statului.

RomaniaTV.net
03 aug. 2018, 10:24
Alina Gorghiu: Sper că CCR va da foarte repede un răspuns şi Dăncilă nu mai uită că e premier când pleacă în concediu

„Eu suspectam demult că în spatele incompetenţei doamnei prim-ministru se află şi incompetenţa crasă a staffului domniei sale. Aceasta este încă o dovadă şi o confirmare a acestui lucru. Gândiţi-vă că într-un stat democratic, într-un stat care are o Constituţie, care are pârghii şi mecanisme şi care spune foarte limpede cine pe cine informează, nu poţi să pleci dacă eşti prim-ministru când vrei în concediu, să delegi nişte competenţe, nişte atribuţii, să-ţi delegi întreaga fişă a postului şi să nu îl informezi pe preşedintele României. E o sesizare. Sper că va da foarte repede Curtea Constituţională un răspuns, o dezlegare a acestei speţe şi sper că, în virtutea cooperării loiale între puterile statului, doamna Dăncilă nu mai uită că este prim-ministru atunci când pleacă în concediu”, a declarat Gorghiu, vineri, la Parlament.

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a declarat convins că „există temeiuri solide constituţionale”, el menţionând însă că nu a studiat deocamdată sesizarea.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a transmis CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.

În cererea adresată CCR este invocată Decizia nr. 247/2018 semnată de Viorica Dăncilă, potrivit căreia, în perioada 6 – 13 august, Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului.

„Prin omisiunea prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6 – 13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi. (…) Procedând în acest mod, prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie”, se arată în cererea lui Iohannis către CCR. 

Citeşte şi: Ponta, Grindeanu şi Tudose şi-au delegat atribuţiile de premier la fel ca Viorica Dăncilă, fără aprobarea lui Klaus Iohannis