Alina Gorghiu va propune constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru penitenciare

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat vineri, la Timișoara, că va propune săptămâna viitoare constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru penitenciare și a prezentat câteva măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, care să diminueze supraaglomerarea penitenciarelor.

20 ian. 2017, 15:33
Alina Gorghiu va propune constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru penitenciare

Alina Gorghiu a afirmat că PNL a depus, în 2016, un proiect care conține măsuri pentru diminuarea suprapopulării penitenciarelor, la baza căruia a stat un studiu comparat cu Italia, Franța, Olanda, Belgia și Cehia.

Cele trei măsuri care ar trebui adoptate printr-un proiect de lege sunt executarea pedepsei la domiciliu cu supraveghere prin brățară electronică, executarea fracționată a pedepsei în perioada de weekend, sâmbătă și duminică, în centre de detenție special create în acest scop, executarea pedepsei în echivalent de zile de muncă în folosul comunității și executarea pedepsei în regim mixt echivalent zile de muncă în folosul comunității cu zile de detenție în weekend în centre de detenție speciale”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Senatorul PNL susține că Ministerul Justiției trebuie să achiziționeze brățări electronice pentru a se putea implementa măsura executării condamnării la domiciliu dar și alte măsuri care presupun și impact bugetar.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu a subliniat că nu și-ar fi dat girul pentru un proiect de ordonanță privind grațierea, precum este cel aflat acum pe masa guvernanților, întrucât este genul de proiect care „curmă cariere politice”.

„Momentul critic referitor la acest subiect nu cred că a trecut. Dacă aș fi făcut parte dintr-un Cabinet căruia i s-ar fi pus pe masă un asemenea proiect de ordonanță, nu aș fi dat girul meu; cred că este genul de proiect care curmă cariere politice”, a afirmat Alina Gorghiu.

Parlamentarul liberal crede că moțiunea simplă anunță de USR împotriva ordonanței nuo poate împiedica, dar o va susține pentru că va aduce dezbaterea pe această temă în Parlament. Ea a punctat că este necesar să existe ”dezbatere reală, în Parlament, pe situația din justiție, pe cea din penitenciarele din țară, despre eventualele abuzuri din justiție și despre cum trebuie întărit sistemul judiciar românesc”.

CITEŞTE ŞI: Alina Gorghiu: Nu am nicio intenţie de candidatură la congresul PNL, care cel mai probabil va avea loc în iunie