MAJORAREA ALOCAŢIILOR, votată cu majoritate de voturi în Senat. 150 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani – UPDATE

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, în unanimitate (86 de voturi 'pentru'), proiectul de aprobare a OUG 9/2019, prin care alocaţiile de stat pentru copii vor fi majorate din luna următoare celei în care se adoptă bugetul de stat pe anul în curs.

RomaniaTV.net
11 mart. 2019, 16:37
MAJORAREA ALOCAŢIILOR, votată cu majoritate de voturi în Senat. 150 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani – UPDATE

Update: Ministerul Finanţelor Publice a publicat o nouă Strategie fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021 și spune că majorarea deficitului a dus la mărirea alocațiilor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că majorarea deficitului la 2,76% din PIB a fost singura măsură posibilă pentru a putea da alocaţii mărite copiilor, conform unui amendament adus proiectului Legii bugetului pe 2019, însă ţinta de deficit pe 2019 nu va fi depăşită.

„Noi am mers în Parlament cu o propunere de 2,55% (deficit n.r.). Să majorăm acest deficit la 2,76% a fost singura măsură posibilă ca să putem da copiilor această alocaţie”, spune atunci Teodorovici.

Știre inițială:

Senatorul PNL Carmen Hărău şi-a exprimat nemulţumirea că toţi copiii nu beneficiază de alocaţii majorate, având în vedere că Legea bugetului de stat a fost trimisă Parlamentului pentru reexaminare.

„Puteaţi să acordaţi alocaţiile majorate de la 1 martie şi să regularizaţi sumele după adoptarea legii bugetului”, a afirmat Hărău.

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a afirmat că după 1990 alocaţiile copiilor au fost majorate doar de guvernele PSD.

Potrivit ordonanţei, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de 300 lei pentru copii în vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi 300 lei pentru copiii cu vârsta între 3 şi 18 ani în cazul copilului cu handicap.

„Cuantumurile alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual prin hotărâre a Guvernului”, mai prevede Ordonanţa amendată de Senat.

Ordonanţa va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz data exactă de mărire a alocațiilor nefiind cunoscută în prezent.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vinerea trecută Parlamentului, spre reexaminare, Legea bugetului de stat pe anul 2019, pe motiv că alocarea resurselor bugetare este „fundamentată pe o prognoză nerealistă”, afectează funcţionarea unor instituţii publice cu rol esenţial, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice.