Alte trei şcoli din Capitală, anchetate pentru ŞPAGĂ

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a declanşat, luni, anchete la trei instituţii de învăţământ din Capitală, după ce părinţii au reclamat că profesorii cer bani pentru materiale didactice şi cadouri, potrivit România TV.

13 ian. 2014, 08:36
Alte trei şcoli din Capitală, anchetate pentru ŞPAGĂ

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a demarat, luni, anchete la Şcoala Generală Sfântul Andrei, la Liceul Teoretic Nicolae Iorga şi la Colegiul Economic Costin Kiriţescu. ISMB a primit mai multe plângeri de la părinţii care au spus că profesorii le-au cerut bani pentru materiale didactice şi cadouri. Raportul privind anchetele la cele trei instituţii de învăţământ ar putea fi gata cel mai târziu vineri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a precizat că sesizările au venit din partea Ministerului Educaţiei, chiar a ministrului Remus Pricopie, şi de la părinţi.

Vorbim de o sesizare din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, chiar a domnului ministru Remus Pricopie, de una din partea unui părinte şi de o alta care vizează o situaţie mai veche, dar reluată recent de către presă , în cazul Şcolii „Sf. Andrei” „, a spus purtătorul de cuvânt al ISMB.

Sesizările vizează un aspect comun celor trei şcoli, respectiv pretinderea unor sume de bani pentru fondul clasei, fiind însă reclamate şi aspecte ce ţin de managementul educaţional.

CITEŞTE ŞI: Scandalul cadourilor ia amploare: Anchetă la o altă şcoală din Bucureşti

Potrivit unor oficiali din Ministerul Educaţiei, în ultimele zile au fost primite foarte multe sesizări privind fondul clasei, dar veridicitatea acestora trebuie analizată.

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală din Bucureşti a depus o plângere pe numele unei învăţătoare, în care a reclamat că elevii pedepsiţi sunt puşi să dea cu capul în perete, iar pe de altă parte, că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru a merge la concursuri.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal în cazul învăţătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimise în 8 ianuarie de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei Dana Blându. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început în 9 ianuarie, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa, vineri, după demiterea învăţătoarei Dana Blându, că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va începe o anchetă similară celei de la Şcoala nr. 10 la o altă unitate de învăţământ, după ce a primit informaţii despre un caz asemănător.