Ambasada României de la Budapesta, vandalizată. Reacţia Ministerului de Externe UPDATE

Publicat: Luni, 15 Ianuarie 2018 10:47 // Actualizat: Luni, 15 Ianuarie 2018 14:54 // Sursa: romaniatv.net

Mai mulți unguri extremiști, membri ai grupării "Mișcarea Celor 64 de Comitate" au acoperit stema aflată pe Ambasada României cu un steag al Ținutului Secuiesc.

UPDATE Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat, luni, că reprezentanţii ministerului urmează să aibă o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce membri ai "Mişcării celor 64 de comitate" au acoperit emblema Ambasadei României la Budapesta cu drapelul secuiesc.

„În legătură cu cele întâmplate la Budapesta, o să avem o discuţie cu ambasadorul Ungariei, o discuţie care va avea un punct foarte clar. Înţelegem dreptul tuturor oamenilor din ţările Uniunii Europene să-şi exprime opiniile, însă în acelaşi timp vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, astfel încât activitatea Ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel. Din punctul nostru de vedere, există toată dorinţa ca dialogul dintre România şi Ungaria să meargă, în continuare, pe trendul ascendant pe care l-am înregistrat”, a spus Teodor Meleşcanu în cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de lansarea prşedinţiei bulgare la Consiliul UE.

“Nu as spune ca a afectat securitatea si functionarea Ambasadei. Am cerut masuri sporite, pentru ca din pacate exista posibilitatea procedurii acestor tipuri de acceindete si am facut apel la autorităţile ungare să asigure inviolabilitatea şi integritatea sediilor misiunilor româneşti şi personalului”, a mai arătat Meleşcanu.

Acesta a mai spus ca l-a chemat pe Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, pentru a “discuta despre problemele cu care ne confruntam la Budapesta  azi dupa-amiaza”.

 

Huliganii care fac parte din "Mișcarea celor 64 de Comitate" au acționat în noaptea de 12 spre 13 ianuarie. Incidentul a fost observat de către deputatul PMP Marius Paşcan. Politicianul a cerut autorităților române să ia legătura cu Viktor Orban și să aibă o reacție fermă în urma atacului pentru a stopa astfel de acțiuni.

"Un nou gest provocator și agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremiștii unguri din 'Mișcarea celor 64 de Comitate' din Ungaria, au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc ca autoritățile României să nu rămână într-o expectativă lașă și să reacționeze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacții și aplicarea sancțiunilor legale. Astfel de acțiuni sunt periculoase și se pot amplifica și radicaliza dacă nu sunt stopate din fașă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relațiile bilaterale cu țara noastră și nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris Pașcan pe Facebook.

Citeşte şi Ambasadorul ungar convocat la MAE după ce emblema Ambasadei României la Budapesta a fost acoperită cu drapelul secuiesc

Ministerul Afacerilor Externe consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. 

Partidele din Ungaria, revoltate de afirmaţiile premierului Tudose: Denotă o agresivitate de nepermis

MAE îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a "Mișcării Celor 64 de comitate" și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

"Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate", se precizează într-un comunicat al MAE.

Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul ungar de Externe după declaraţiile lui Mihai Tudose


Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7081
RON
24 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H