Ambasada SUA de la Chişinău se declară dezamăgită de adoptarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova

Ambasada Statelor Unite de la Chişinău s-a arătat dezamăgită de adoptarea în lectură finală a modificării sistemului electoral, prin introducerea votului mixt, în ciuda recomandărilor venite din partea Comisiei de la Veneţia şi OSCE, transmite Deschide.md, potrivit News.ro.

23 iul. 2017, 12:11
Ambasada SUA de la Chişinău se declară dezamăgită de adoptarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova

”Statele Unite îşi arată dezamăgirea în legătură cu decizia Parlamentului şi Guvernului R. Moldova de a neglija cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE cu privire la schimbarea sistemului electoral. Adoptarea noului sistem pune la îndoială obiectivul declarat al guvernării de a asigura un viitor european democratic pentru cetăţenii moldoveni”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA de la Chişinău.

De asemenea, reprezentanţii ambasadei americană precizează că vor colabora ”cu toate părţile cointeresate, inclusiv societatea civilă, pentru a transforma viitorul european” în prezent pentru Republica Moldova.

Însă, premierul român a afirmat vineri că adoptarea unui nou sistem electoral nu afectează procesul democratic de peste Prut.

Mihai Tudose a apreciat că declaraţiile critice la adresa modificărilor vin după ”o distorsionare a realităţii de neprieteni”. Însă acesta a fost condamnat puternic de căgtre Maia Sandu pentru încurajarea publică a unui sistem electoral care va favoriza forţele pro-Kremlin.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal a fost votat joi în lectura finală, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot din Republica Moldova.

În favoarea proiectului s-au pronunţat în timp record 74 de deputaţi, parlamentarii au avut nevoie doar de patru minute pentru a trece noua lege. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde a avut loc şedinţa Parlamentului.

Citeşte şi: Tudose: Comunicarea legată de schimbarea sistemului electoral din R. Moldova s-a făcut prost. Este un sistem democratic