AMBASADORII propuşi de Klaus Iohannis, audiaţi în Parlament. George Maior şi Emil Hurezeanu, aviz pozitiv

Ambasadorii propuşi de preşedintele Klaus Iohannis sunt audiaţi, marţi, în comisiile parlamentare de politică externă. George Maior, propus ambasador în SUA, Emil Hurezeanu, nominalizat pentru Germania, şi Adrian Cioroianu, propus pentru postul de ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO, se prezintă în faţa parlamentarilor.

19 mai 2015, 07:31

Ambasadorii propuşi de Klaus Iohannis vor fi audiaţi în Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului. Avizul parlamentarilor este consultativ. 

UPDATE 15.10 Ion Jinga a primit marți aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului pentru postul de ambasador și reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU. Jinga a obținut 13 voturi pentru, două împotrivă și o abținere.

El a afirmat în fața parlamentarilor că are șansa de a începe mandatul la New York într-un moment special, marcat de o dublă aniversare — împlinirea a 70 de ani de la crearea ONU și a 60 de ani de la aderarea României la organizație. Jinga a susținut că în calitate de reprezentat la ONU va trebui să aibă o abordare pe un „palier dublu”. Pe de o parte, promovarea intereselor României în structurile ONU, pe de altă parte, promovarea acelorași interese în dialogul intracomunitar, în negocierile interne cu partenerii din UE. Diplomatul a adăugat că misiunea României este aceea de a urmări cu „atenție” evoluțiile din zone adiacente României cum ar fi Ucraina, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, evoluții în conflicte înghețate.

UPDATE 12.50 Emil Hurezeanu a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în Germania. Avizul favorabil a fost dat cu voturi 19 „pentru” şi unul „împotrivă”.

UPDATE 11.00 GEORGE MAIOR a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA. Avizul favorabil a fost dat cu 18 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi o abţinere. 

George Maior a declarat că este „o onoare şi o provocare” să participe la aceste audieri „având în vedere importanţa relaţiilor strategice dintre România şi SUA”.

UPDATE 10.20: George Maior este audiat de parlamentari. 

___________________________________________________________________________

Printre cei audiați, marţi, se numără fostul șef al SRI, George Maior, propus ambasador al României în SUA, Emil Hurezeanu — ambasador al României în Germania, şi Adrian Cioroianu — ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO.

Comisiile de specialitate din Parlament îi vor mai audia pe Ion Jinga — ambasador și reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU, Carmen Liliana Podgorean — ambasador în Republica Argentina și Republica Paraguay, Cristian Tudor — Qatar, Adrian Davidoiu — ambasador în Regatul Norvegiei, Iulian Buga — Suedia.

Președintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a propus ca marți să fie audiați George Maior, Emil Hurezeanu, Adrian Cioroianu, Ion Jinga, Iulian Buga, iar miercuri să continue audierile cu Carmen Liliana Podgorean, Cristian Tudor și Adrian Davidoiu.

Deputatul minorităților naționale Ovidiu Ganț și liberalul Vlad Nistor au susținut că este nepoliticos ca o parte dintre ambasadori să fie audiați marți și o parte miercuri.

Comisiile reunite au decis, în final, ca toți ambasadorii să fie audiați în cursul zilei de marți, cu o pauză de la 12,30 la 14,00.

Preşedintele Klaus Iohannis a propus, la începutul lunii mai, noi ambasadori ai României. Printre aceştia se numără George maior, fostul şef al SRI, nominalizat ca ambasador în SUA, Emil Hurezeanu, propus ca ambasador în Germania şi Adrian Cioroianu, propus  ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO.

LISTA DE AMBASADORI, PROPUSĂ DE KLAUS IOHANNIS:

•Dl. Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
•Dl. Bogdan Mazuru, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Austria
•Dl. Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar şi plenipotentiar în Republica Federală Germania
•Dna Luminiţa Teodora Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană
•Dl. Cristian George Maior, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA
•Dl. Adrian Cosmin Vieriţă, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva
•Dna Carmen Liliana Podgorean, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Argentina şi Republica Paraguay
•Dl. Iulian Buga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Suediei
•Dl. Mihai Constantin Coman, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Arabiei Saudite
•Dl. Constantin Mihail Grigorie, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Cehă
•Dl. Adrian Mihai Cioroianu, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO
•Dl. Ion Jinga, ambasador, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU
•Dl. Viorel Moşanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Belarus
•Dl. Adrian Davidoiu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Norvegiei

Citeşte şi GEORGE MAIOR şi EMIL HUREZEANU, propuşi de Klaus Iohannis ambasadori în SUA şi Germania