Ambasadorul american Klemm consideră că Legea ANTIFUMAT exprimă cel mai bine procesul democratic din România

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, consideră că Legea care interzice fumatul în spații publice închise exemplifică cel mai bine procesul democratic din România și susține că această lege va duce la o Românie mai sănătoasă și mai prosperă.

16 feb. 2016, 16:20
Ambasadorul american Klemm consideră că Legea ANTIFUMAT exprimă cel mai bine procesul democratic din România

„Această lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv și va asigura un aer curat. Legea va duce la o România mai sănătoasă, iar o România mai sănătoasă este una mai prosperă. (…) Aș vrea să atrag atenția asupra procedeului prin care această lege a devenit realitate în România. Ca ambasador al SUA în România, scopul meu este să promovez democrația și consolidarea instituțiilor din România. Această lege împotriva fumatului exemplifică cel mai bine procesul democratic din România. În urmă cu cinci ani, un grup de cetățeni a început o cruciadă de susținere a unei chestiuni în care credeau profund: promovarea sănătății și inspirarea de aer curat. Membrii grupului au colaborat pentru a recruta noi membri, au devenit o voce și au devenit Coaliția România Respiră și au folosit rețele de socializare pentru a-și distribui mesajul”, a menționat diplomatul marți la o conferință despre această lege organizată la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Hans Klemm a adăugat că România este „chiar cu un pas înaintea” SUA având în vedere că acolo nu există încă o lege națională în acest sens. „Felicit din nou România pentru acest caz foarte important, sunteți chiar cu un pas înaintea noastră, cu un pas înaintea lucrurilor pe care le-am realizat noi în Statele Unite ale Americii. De un an fumatul este interzis în instituțiile administrației publice, în aeroporturi, dar nu avem o lege națională care să impună acest lucru”, a arătat șeful reprezentanței diplomatice americane.

Prezent la conferință, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a afirmat că pe 24 februarie va fi lansată o primă etapă a programului privind educația pentru sănătate.

„Se vorbește zilele acestea foarte mult de profilaxie. Ministerul Sănătății își asumă în mod hotărât acest aspect prin programul sectorial de guvernare și și-a făcut un obiectiv: Educație pentru sănătate. S-a lucrat mult în ultimii 25 de ani la un astfel de program. Am reușit să îi reunim pe toți sub egida Președinției României și în 24 februarie vom lansa o primă etapă a acestui program, prin care ne dorim să creăm atitudini sănătoase încă din copilărie, nu să interzicem pur și simplu, fiindcă nu o facem de dragul de strica calitatea vieții celor care fumează, dar cred că, pentru a aduce un singur argument, ar trebui să se gândească la viitorul copiilor care nu vor fi expuși la fum de țigară. Este un efort al societății civile și este excepțional ce s-a întâmplat. Este extraordinar cum toți responsabilii — societatea civilă, societățile profesionale — și-au dat mâna și au reușit să finalizeze acest lucru”, a afirmat ministrul.

Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun — așa-numita lege antifumat — a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 februarie și va intra în vigoare la jumătatea lunii martie.

Citeşte şi Hans Klemm, despre Legea DEFĂIMĂRII: Protejarea libertăţii de exprimare, un aspect fundamental al democraţiei

Andreeva a reamintit că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat în mai multe rânduri intenția de a se pune capăt MCV până la finalul mandatului său atât timp cât reformele necesare continuă. La conferința de presă susținută luni la Bruxelles după întrevederea cu premierul român Dacian Cioloș, președintele Comisiei Europene s-a declarat convins că în timpul mandatului său se va pune capăt MCV în cazul României.

‘Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aș spune cazul Bulgariei și cazul României. Cele două cazuri sunt separate. Dacă România o ia înaintea amicilor noștri bulgari, evident că mecanismul se va încheia dacă România menține nivelul de punere în practică actual al așteptărilor Comisiei Europene și din partea statelor membre, atunci acest lucru se va întâmpla’, a afirmat Juncker.