Ambasadorul Jinga, apărat şi de Traian Băsescu: „E prea aspru judecat”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ambasadorul României la Londra, Ioan Jinga, e prea aspru judecat pentru interviul în limba engleză de la CNN, adăugând că acesta este "un perfect vorbitor de limba franceză" şi ar fi putut să utilizeze această limbă.

RomaniaTV.net
15 feb. 2013, 06:17
Ambasadorul Jinga, apărat şi de Traian Băsescu: „E prea aspru judecat”

„E prea aspru judecat. Jinga e un perfect vorbitor de limba franceză. Mie îmi pare rău că nu a vorbit în limba franceză. Cine îl oprea să vorbească în limba franceză la CNN? El cred că a vorbit în primul rând pentru britanici, să înţeleagă. Nu l-aş condamna. A greşit că nu a vorbit în limba franceză”, a afirmat Băsescu, la B1 TV.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a văzut interviul acordat CNN de ambasadorul României în Marea Britanie şi nu ştie dacă accentul a fost mai bun sau mai rău, dar că din punct de vedere al activităţii acesta s-a bătut pentru ţară, astfel că nu vrea să fie găsiţi ţapi ispăşitori unde nu este cazul.

Ambasada României în Marea Britanie precizează că problemele tehnice au determinat pauzele lungi şi cuvintele sacadate ale ambasadorului Ion Jinga în intervenţia de la CNN, pentru care echipa locală a postului şi-a cerut scuze.

„Ca urmare a comentariilor apărute în mass-media cu privire la intervenţia ambasadorului României în Marea Britanie, Ion Jinga, la o emisiune a postului TV CNN, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele preczări: În virtutea bunelor relaţii pe care ambasadorul Ion Jinga le-a dezvoltat cu mass-media britanică, televiziunea CNN i-a adresat acestuia o invitaţie de a comenta pe fondul recentului scandal privind comercializarea în Marea Britanie a unor produse etichetate greşit, care ar conţine carne de cal. În cadrul transmisiei au fost întâmpinate o serie de dificultăţi tehnice, în condiţiile în care jurnalista care a realizat interviul era la Hong Kong, iar ambasadorul Ion Jinga în studioul CNN din Londra (decalaj de câteva secunde în dialog, suprapunere de voci, ecou), ceea ce a generat pauzele lungi şi cuvintele sacadate”.

Conform sursei citate, la încheierea interviului, ambasadorul a semnalat echipei locale a CNN această situaţie, aceştia confirmând că nu este prima situaţie de acest tip şi cerându-şi scuze pentru problemă.

„Menţionăm că domnul ambasador Jinga este diplomat cu peste 20 de experienţă, acordând în timpul mandatului sau la Londra câteva zeci de interviuri presei britanice. Doar în ultimele două săptămâni a avut peste zece intervenţii, în apărarea drepturilor românilor la libera circulaţie şi a imaginii României în Marea Britanie”, se mai arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX de Ambasada României în Marea Britanie.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat joi, la RFI, că a fost surprins de prestaţia ambasadorului Ion Jinga la CNN, „foarte crispat” şi căruia părea „să-i fie teamă de televizor”.