Autoritatea Palestiniană îşi recheamă ambasadorii din România, Austria, Ungaria şi Cehia. Diplomatul de la Bucureşti părăseşte ţara azi

Autoritatea Palestiniană a anunţat miercuri că îşi recheamă ambasadorii din cele patru state UE care au trimis reprezentanţi la ceremonia de duminică în onoarea deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim, relatează AFP. Este vorba despre ambasadorii din România, Cehia, Ungaria şi Austria. Ambasada Palastinei în România a confirmat pentru News.ro că ambasadorul Fuad Kokaly a fost rechemat la Ramallah, precizând că în acestă seară va părăsi România.

RomaniaTV.net
16 mai 2018, 11:43
Autoritatea Palestiniană îşi recheamă ambasadorii din România, Austria, Ungaria şi Cehia. Diplomatul de la Bucureşti părăseşte ţara azi

Ambasadorul Fuad Kokaly va părăsi România în această seară, potrivit sursei citate. Această decizie a Autorităţii Palestiniene vine în contextul în care Executivul de la Bucureşti şi-a exprimat intenţia de a muta ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

De altfel, această rechemare este legată de participarea României la dineul de inaugurare al noii ambasade a SUA, mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, Autoritatea Palestiniană rechemându-şi ambasadorii şi din celelalte trei state participante: Austria, Cehia şi Ungaria.

Potrivit unui răspuns dat de Ambasada Palestinei în România la solicitarea Mediafax, ambasadorul Fuad Kokaly a fost rechemat la Ramallah pentru consultări. „În acest moment nu putem decat sa va confirmam ca E.S. Dl. FUAD KOKALY – Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Statului Palestina a fost rechemat la Ramallah pentru consultari”, se arată în răspunsul remis Mediafax.

Decizia vine în contextul în care România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamnă mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

MAE a anunţat, sâmbătă, că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, miercuri, că nu ştie dacă premierul a fost informat de faptul că ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat la Ramallah pentru consultări, potrivit Ambasadei statului Palestina în România.

„Nu ştiu să răspund la această întrebare. Cât am fost eu în şedinţa de Guvern, nu. Dar nu ştiu dacă premierul a fost informat sau nu”, a declarat Nelu Barbu, întrebat dacă ministrul de Externe sau un alt reprezentant al MAE au informat-o pe Viorica Dăncilă de decizia statului palestinian.

Tensiuni în Orientul Mijlociu

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a transfera ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv i-a înfuriat pe palestinieni. Palestinienii văd în această decizie o negare a revendicării lor cu privire la Ierusalimul de Est, pe care vor să-l transforme în capitala Palestinei, statul la care aspiră. Conducerea palestiniană şi-a suspendat contactele cu oficiali americani după ce Trump şi-a anunţat, pe 6 decembrie, decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a rechemat pe reprezentantul său în Statele Unite, Hossam Zomlot, a anunţat Ministerul de Externe din cadrul Autorităţii Palestiniene (AP) marţi, la o zi după transfer.

Guatemala a inaugurat miercuri, la Ierusalim, noua sa ambasadă în Israel, urmând exemplul Statelor Unite, un demers care reprezintă o ruptură diplomatică şi care îi înfurie pe palestinieni

Ceremoniile israeliano-americane la Ierusalim au avut loc în paralel cu o baie de sânge în Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană în care zeci de mii de persoane au manifestat împotriva iniţiativei unilaterale americane, contra blocadei israeiene şi în favoarea ”dreptului la întoarcere” a refugiaţilor palestinieni.

Aproape 60 de palestinieni au fost ucişi luni, cea mai sângeroasă zi a conflictului israliano-palestinian de la Războiul din Fâşia Gaza din 2014.

De la înfiinţarea Israelului, în 1948, comunitatea internaţională nu a recunoscut acest oraş drept capitala sa. Ea consideră că ”statutul final” al oraşului este necesar să fie negociat între israelieni şi palestinieni.