Ambasadorul Palestinei: Nu voi recomanda o rupere de România

Ambasadorul palestinian în România, Fuad Kokaly, rechemat recent la Ramallah, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că decizia Guvernului român de a adopta un memorandum privind relocarea ambasadei este surprinzătoare şi că întotdeauna vor exista interese în politică. Între timp la Ambasada Statului Palestina la Bucureşti va fi deschisă o carte de condoleanţe în memoria palestinienilor ucişi pe 14 mai, în Fâşia Gaza, de forţele israeliene.

RomaniaTV.net
21 mai 2018, 11:04
Ambasadorul Palestinei: Nu voi recomanda o rupere de România

„Toţi ambasadorii palestinieni din ţările europene care au participat la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim au fost rechemaţi la Ramallah. Chiar în timpul festivităţilor de la Ierusalim, au fost ucişi 60 de palestinieni şi răniţi peste 2700, în aproape 1400 dintre victime s-a tras cu muniţie reală. Ziua de 14 mai 2018 va rămâne mereu o zi de doliu pentru poporul palestinian. Consider esenţial ca publicul român să ştie aceste lucruri, însuşi domnul preşedinte Iohannis şi-a manifestat solidaritatea cu victimele acestei tragedii şi îi mulţumim pentru acest gest nobil”, a explicat ambasadorul Statului Palestina la Bucureşti, Fuad Kokaly, în interviuul acordat Mediafax.

Cât priveşte intenţia oficialilor români de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, ambasadorul spune că este o decizie surprinzătoare, în contextul relaţiilor vechi dintre cele două state. „Intenţia de a muta Ambasada României la Ierusalim este o acţiune care încalcă dreptul internaţional, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Convenţiei a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene şi, în general, toate tratatele care guvernează relaţiile dintre state”, mai spune Fuad Kokaly.

„România a adoptat întotdeauna o poziţie de echilibru, a respectat legea internaţională şi a jucat un rol constructiv în eforturile de pace din regiune. În acest context poziţia actuală a guvernului român este, aş putea spune, surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât intenţia de a muta Ambasada României la Ierusalim este o acţiune care încalcă dreptul internaţional, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Convenţiei a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene şi, în general, toate tratatele care guvernează relaţiile dintre state. Ierusalimul este teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967. De altfel, există mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care cer tuturor statelor membre să nu-şi stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, cea mai recentă datează chiar din 2016. Prin urmare, intenţia guvernului român încalcă deciziile Consiliul de Securitate al ONU şi ceea ce este şi mai îngrijorător este că nu există o poziţie clară nici în interiorul guvernului – chiar ieri Ministerul român de Externe a dat publicităţii o declaraţie prin care reafirmă susţinerea guvernului de la Bucureşti pentru soluţia celor două state. Două state cu capitalele unde?”.

Ambasadorul palestinian în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat în data de 16 mai, la Ramallah pentru consultări.

Decizia vine în contextul în care România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamnă mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

Între timp la Ambasada Statului Palestina la Bucureşti va fi deschisă marţi o carte de condoleanţe în memoria palestinienilor ucişi pe 14 mai, în Fâşia Gaza, de forţele israeliene.

„Ambasada Statului Palestina la Bucureşti vă aduce la cunoştinţă că, urmare a tragicelor evenimente şi a masacrului atroce al armatei de ocupaţie israeliene asupra populaţiei civile palestiniene, în care au fost ucişi, la data de 14.05.2018, 64 de civili palestinieni şi au fost răniţi peste 2.500, zilele de 15, 16 şi 17 mai au fost declarate zile de doliu naţional. O carte de condoleanţe va fi deschisă la sediul ambasadei noastre din strada Cpt. Av. Mărăşoiu Gheorghe nr. 11, Sector 1, Bucureşti, în ziua de 22.05.2018, în intervalul orar 11,00 – 14,00”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Ambasada Statului Palestina la Bucureşti.