Ambasadorul Paul Brummell: Dorim ca cetăţenii UE să rămâne pe teritoriul britanic

Ambasadorul Paul Brummell a afirmat miercuri că Marea Britanie își dorește ca cetățenii UE care trăiesc în regat "să rămână, împreună cu familiile lor, pe teritoriul britanic", după Brexit.

RomaniaTV.net
29 nov. 2017, 16:38
Ambasadorul Paul Brummell: Dorim ca cetăţenii UE să rămâne pe teritoriul britanic

„Am făcut deja progrese semnificative de la începutul negocierilor asupra chestiunilor legate de plecarea Regatului Unit din Uniune. Am oferit asigurări cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie. Dorim ca oamenii să rămână, împreună cu familiile lor, pe teritoriul britanic. La momentul acesta, suntem pe ultima sută de metri pentru a ajunge la un acord pe această temă. Am asigurat statele membre UE că nu vor trebui să plătească mai mult sau să primească mai puțini bani pentru restul planului bugetar actual. Am stabilit un model pentru viitorul nostru parteneriat economic și de securitate cu UE — ceea ce va fi în avantajul nostru reciproc”, a declarat Brummell, în deschiderea conferinței „Apărarea și securitatea Europei: Marea Britanie și România după Brexit”, organizată de Ambasada Marii Britanii la București.

Citeşte şi Negociatorul PE pentru Brexit: Există şanse mari pentru un acord. Ce se va întâmpla cu cetăţenii din cele 17 ţări, inclusiv România

El a admis că sunt însă și probleme care apar ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, ce vor avea un impact inevitabil asupra relațiilor viitoare în domenii care variază de la convenirea cooperării judiciare în materie penală până la decizia cu privire la ceea ce se va întâmpla în relația comercială a acestei țări cu UE, conform Agerpres.

Paul Brummell a subliniat că Guvernul Regatului Unit dorește crearea unui parteneriat profund și special cu Uniunea Europeană.

„Acest parteneriat dorim să fie flexibil, dinamic și receptiv, deoarece trăim într-o lume care prezintă oportunități semnificative, dar și riscuri și se află într-o continuă dezvoltare. Lista provocărilor care necesită un răspuns este foarte cuprinzătoare — terorism, crimă organizată, dezastre umanitare provocate de cauze naturale sau de om, migrația, războiul hibrid, securitatea cibernetică și altele. Și nu am menționat încă economia și comerțul. Toate acestea necesită acțiuni comune”, a precizat ambasadorul Marii Britanii la București.

Citeşte şi Londra şi UE au ajuns la un ACORD. Cât trebuie să plătească Marea Britanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană

Diplomatul a precizat că Marea Britanie va rămâne necondiționat angajată să mențină securitatea europeană.

El a menționat și amploarea și intensitatea cooperării Marii Britanii cu România în domeniul apărării și securității.